Doekes
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

12 januari 2021 door Matthijn Doekes

Geloof niet alles wat je denkt

Geloof niet alles wat je denkt.’ Een van de goede adviezen die ik kreeg, toen ik als jongeman met psychische problemen in de psychiatrie terecht kwam. Een les die ik in zware tijden gedurende de rest van mijn leven regelmatig heb toegepast, wanneer er allerlei connecties, associaties en denkbeelden in mijn hoofd rond gingen met de snelheid van het licht. ‘Blijf rustig, focus op het hier en nu, je hoofd verzint soms dingen.’

Hoe goed zou het zijn als mensen in deze tijd dit advies meer zouden opvolgen? Er wordt van alles geroepen zonder enige filter toe te passen en alles wat iemand post op social media moet wel waar zijn. Zo wordt het wantrouwen enorm gevoed. Allerlei complotten doen de ronde, veel daarvan zijn gebaseerd op verkeerde aannames, foutieve informatie en een fantasierijke geest. Alles en iedereen wordt gewantrouwd. Dat is een goed moment om jezelf even terug te trekken, om na te denken en meningen te herzien of feiten nog eens te bekijken.

CIP+ logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot CIP.nl

Start je gratis maand Inloggen

Matthijn Doekes
- Waarom vallen 'grote mannen Gods' steeds in grove zonde?
- Manipulatief leiderschap: sommige kerkleiders verwachten gedwongen nederigheid
- Mijn volwassendoop is geen teken van minachting naar mijn ouders
- Waarom ik een complottheorist ben
- Matthijn Doekes verloor zijn moeder: "Ik zei tegen mijn vader: dit vergeef ik God nooit"
Meer over Matthijn Doekes »

Reacties

K
Veel mensen laten zich leiden door hun angsten. In plaats van zeggen dat ze geen gelijk hebben, kun je beter vragen waar ze bang voor zijn, of wat ze motiveert.

Maar het is wel het probleem van deze tijd, dat je wel heel vaardig moet zijn om zin en onzin van elkaar te scheiden. Een wetenschappelijke titel is tegenwoordig geen enkele garantie meer voor het waarheidsgehalte van wat diegene vertelt. Maar ook hier geldt: wat motiveert die persoon? Aandacht? Financieel aan de grond vanwege een lockdown? Of daadwerkelijk bezorgd om zijn medemens?
M
Ook als men tot ander conclusies komt dan de ander, moet er ruimte zijn voor vrijheid van meningsuiting. En het is belangrijk dat men zichzelf filtert, voordat men ergens op reageert. Deze twee dingen zouden al erg veel schelen.
Jezus Christus is alleen de Waarheid!

Jezus zei: zie toe hoe je hoort, met de maat waarmede jij meet, zal je wedergemeten worden. Je eigen denken bepaalt m.i. wat je overkomt, waarvoor je je openstelt en dus ook wat er bij je binnen kan komen. Alleen... niet ieder heeft zicht op zijn/haar denkproces en het vermogen dat te corrigeren

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen