piet van midden
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

08 januari 2021 door Piet van Midden

Ik werd met de Heidelbergse Catechismus om de oren geslagen

Het belijden van je geloof is wat anders dan het geloven van de geloofsbelijdenis. Dat lijkt mij het intrappen van een open deur. Door de belijdenis uit je hoofd te leren word je misschien wel een ‘deskundige’, maar daar blijft het dan bij.

Ik ken heel wat mensen die er prat opgaan talloze bijbelteksten te kunnen opzeggen, maar die er verder weinig of niets meer mee kunnen of willen. In moderne literatuur rekenen ze daarom met hun verleden af. Ik heb destijds de boeken van Maarten ’t Hart met vaak stijgende ergernis gelezen. Hij zal vast een goede bioloog en hobbytuinder zijn, maar zijn theologische pretenties zijn van een bedenkelijk niveau. Des te meer verbaast het mij dat mensen hem instemmend citeren als hij in zijn boeken bijbelteksten weer eens uit hun verband rukt of te kennen geeft er niets van te hebben gesnapt.

CIP+ logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot CIP.nl

Start je gratis maand Inloggen

Piet van Midden
- Coronavaccin: Zijn de eersten ook de laatsten?
- Kerken sluiten met Kerst? Niet goed snik!
- Waarom Jezus ons meer te bieden heeft dan Thierry Baudet
- Gejubel over verzetsstrijders in de oorlog: nu even niet!
- Geloof is van een heel andere orde dan democratie
Meer over Piet van Midden »

Reacties

J
Vraag voor mij is dan: hoe wordt je door de H.G. wedergeboren? Door geloof in het verlossingswerk van Jezus, of doordat God bepaalde mensen heeft uitverkoren om de KUNNEN geloven? Nu weet ik nauwelijks iets van de HC, maar misschien kan iemand hier verder op ingaan?
lucas11:9-13;En Ik zeg u:Bidt en u zal gegeven worden;zoekt en gij zult vinden; klopt en u zal opengedaan worden.Want een ieder, die bidt,ontvangt en wie zoekt, vindt en wie klopt, hem zal opengedaan worden.Is er soms een vader onder u, die, als zijn zoon hem om een vis vraagt, hem voor een vis een slang zal geven?Of als hij om een ei vraagt, hem een schorpioen zal geven?Indien dan gij, hoewel gij slecht zijt, goede gaven weet te geven aan uw kinderen, hoeveel te meer zal uw Vader uit de hemel de heilige Geest geven aan hendie Hem daarom bidden

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Error: could not load events