Kharaba
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

13 januari 2021 door Geerten van Breugel

Hoe een Syrische kerk na tientallen jaren weer opende en aanvallen overleefde

Een kerk die verschillende keren open en dicht gaat, aangevallen werd door bedoeïenen en na 10 jaar eindelijk weer een kerkdienst kan houden. Het gebeurde met de kerk in Kharaba, een Syrisch dorp vlakbij de grens van Jordanië. Ouderling George Meassy: “De poorten van de hel overwinnen de kerk niet!”

CIP+ logo

Dit artikel is je cadeau gedaan door CIP+ lid Geerten van Breugel.

Word ook lid

Veel van de 4.500 inwoners van het dorp Kharaba zijn christelijk en maakten van oorsprong deel uit van een gemeente, de presbyteriaanse, evangelische of rooms-katholieke. Tien jaar lang waren er echter geen kerkdiensten mogelijk. Nadat bedoeïenen het dorp aanvielen, vluchtten veel van de gemeenteleden naar Damascus, Ora en Sweidaa. Ook de pastor van het dorp, Firas Farah, werd overgeplaatst naar een ander dorp om de dreiging van de stammen. Maar Russische en Syrische troepen zorgden ervoor dat de stammen verjaagd werden en zo kon de kerk, eindelijk, weer open. 


Er werden Bijbels uitgedeeld na de kerkdienst

Centrum voor huiskerken
De kerk van Kharaba heeft een lange historie. Als centrum voor de orthodoxe kerken van Sweidaa, Bousra, Hopuran en Golan, had het een belangrijke functie voor de omliggende dorpen. Ook fungeerde de kerk als centrum voor de omliggende huiskerken doordat de ouderlingen pioniers waren als het ging om evangelisatie rond 1880. Langzaam ontstond de vraag naar een predikant, die ook kwam door ds. Anton Hamwi begin 1900. Toen hij overleed, nam ds. Sayegh het stokje over. De kerk ‘leefde’ tientallen jaren, maar nadat ondersteuning verdween, doofden de activiteiten en diensten ook uit. Jaren bleven de kerkdeuren gesloten.

De presbyteriaanse kerk van Damascus merkte het op en besloot begin jaren 90 tot heropening. Ouderling Meassy werd ondersteund om de leiding in de dienst te nemen en mevrouw Terez Majdalini om de muziekschool en de zondagsschool op te starten. De kerk voegde zich bij de presbyteriaanse synode van Syrië en Libanon, waardoor ook de mogelijkheid voor een dominee ontstond.


Zondagsschool bij de kerkdienst

Inwoners verjaagd
Toen het dorp door de bedoeïenen aangevallen werden, betekende dat opnieuw het einde van de samenkomsten voor de kerk. Huizen werden in beslag genomen en de inwoners zochten hun heil bij familie. Pas toen zij vorig jaar verjaagd waren, kwam er weer ruimte en werden de huizen en kerk opgeknapt. De opening van de kerk werd grootscheeps gevierd, mede door Stichting Ismaël, die onder de leiding van de nieuwe pastor Farah kinderbijbels en bijbels uitdeelden. De stichting zet zich in voor het verspreiden van bijbels en zendt veldwerkers uit om met woord en daad als christen te leven in een Arabisch land. Het thema? ‘Een bijbel en een christenbibliotheek in elk huis.’ Jan Vreeken, secretaris bij de stichting: "Die dag in mei 2020 was werkelijk een gezegend moment, omdat de drie kerken in Kharaba tegelijkertijd het vreugdevolle geluid van hun kerkbellen konden laten horen."

CIP+ logo

Christenen die meer diepgang willen kiezen voor CIP+

Je las net een gratis CIP+ artikel. Meld je aan en start je gratis maand.

Start je gratis maand
Benieuwd naar het werk van Stichting Ismaël

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen