Willem Ouweneel
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

06 januari 2021 door Willem J. Ouweneel

Hoe christelijke eenheid ná de Reformatie op gang kwam

Op 31 oktober, de dag van de Reformatie, herdenken we de grootste van alle scheidingen binnen de westerse christelijke kerk. Maar een week later, 7 november, is het de naamdag van Willibrord, de “apostel van de Lage Landen”, toen het “Niceaanse” christendom dat hier gesticht werd, nog een eenheid was (al zwierven er wel ergens Arianen rond). Daarom wordt Willibrords naamdag ook wel aangeduid als de “dag van de oecumene”. Ik ben van harte een kind van de Reformatie, maar ik ben ook hartelijk voorstander van kerkelijke eenheid op basis van de Geloofsbelijdenis van Nicea, dus ook met (oprecht gelovende en meelevende) rooms-katholieken, lutheranen, calvinisten, anglicanen en evangelicalen.

CIP+ logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot CIP.nl

Start je gratis maand Inloggen

Reacties

Het is maar als aanloopje genoemd, maar hoezo kerkelijke eenheid op basis van de door de staat goedgekeurde geloofsbelijdenis van Nicea? Wat is er mis met de Apostolische geloofsbelijdenis, terwijl die toch de door de staat vervolgde kerk verenigde, samenbond en zeer krachtig maakte in tijden van grote verdrukking?
W
Echte eenheid kan alleen door Zijn Geest tot stand gebracht worden en die had in de Reformatie zelf duidelijk niet de overhand.

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Error: could not load events