Hannelore van Otterloo
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Levensverhaal

05 januari 2021 door Jeffrey Schipper

Hannelore ontsnapte uit een sekte: "Het was eng om te kiezen tegen de profeet"

Het klinkt zo mooi. Een huiskerk om als groep christenen God te aanbidden. De ‘huiskerk’ van Hannelore van Otterloo was in werkelijkheid een hel op aarde. Ouders en kinderen werden van elkaar gescheiden. En als ‘profeet’ ontving sekteleider Sipke Vrieswijk vrouwen en meisjes als ‘bruid van God’ op zijn slaapkamer. De 42-jarige Hannelore vertelde tijdens een avond van de Kom Ook Groep hoe ze verstrikt raakte in een sekte en na vijftien jaar werd bevrijd. “Vanuit zijn roeping als ‘profeet’ voerde hij zijn waanideeën uit.”

“Mijn moeder gaf les op een basisschool en sprak op het schoolplein met andere moeders over het volgen van de Heere Jezus en de Bijbel. Toen mijn moeder aangaf dat ze in Krimpen aan den IJssel geen kerk kon vinden waar ze zich geaccepteerd voelde, gaf een moeder aan: ‘Ik heb iemand gevonden die heel goed kan uitleggen hoe je Jezus kunt volgen en de Bijbel kunt toepassen. Je moet echt een keer mee.’ Het ging om een huisgemeente in ‘s-Gravendeel, waar zo’n zestig mensen in een huiskamer bij elkaar kwamen. Van jongs af aan ging ik met mijn ouders mee naar de Gemeente Gods.”

CIP+ logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot CIP.nl

Start je gratis maand Inloggen

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Heb het boek gelezen over de "gemeente Gods". Een huiveringwekkende geschiedenis. Hoe kunnen mensen, zelfs christenen, zó worden geconditioneerd en vervolgens zowel psychisch, lichamelijk, seksueel als financieel totaal worden uitgezogen? Onbegrijpelijk en ten hemel schreiend.
Dit kwaad is nog altijd onder ons! Het zijn relifabriekjes aangepast met een perfect draaiboek van godsdienstige systematiek, die optisch vertrouwenwekkend is, maar het is in werkelijkheid een moeilijk te traceren rooftocht.
Wow heftig, maar bedankt dat u dit wilde delen.
Toon meer reacties (7)