statenvertaling
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

05 januari 2021 door Redactie

Anonieme petitie roept GerGem op HSV niet langer te verbieden

Leden van de Gereformeerde Gemeenten (GerGem) hebben middels een online petitie anoniem opgeroepen tot het vrijgeven van het gebruik van de Herziene Statenvertaling (HSV) binnen het kerkverband. De petitie is in een dag tijd ruim 1100 keer ondertekend.

Op dit moment wordt enkel de Statenvertaling (SV) gebruikt en goedgekeurd in het kerkgenootschap. Volgens de initiatiefnemers van de petitie is “de afstand tussen ons taalgebruik en de SV te groot geworden”. Ze benadrukken dat het niet gaat om een anti-Statenvertalingpetitie. “De petitie ziet op het vrijgeven op basis van keuzevrijheid van de HSV, naast de gangbare en gewaardeerde SV, binnen onze gemeenten. Het is niet ons doel om het SV-gebruik geheel te vervangen.”

CIP+ logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot CIP.nl

Start je gratis maand Inloggen

Reacties

K
Naast het curatorium is ook dit een Rooms-katholiek trekje van de Gereformeerde Gemeente. De traditie is belangrijker dan de bijbel zelf. Toen de Statenvertaling werd geschreven, gebeurde dit in toenmalig "hedendaags" Nederlands. Iedereen kon de bijbel zelf lezen. Blijkbaar is het net zoals bij de roomsen niet meer de bedoeling dat je de bijbel zelf begrijpend kunt lezen, maar staat de leer van de Gereformeerde Gemeente daarboven. En onderdeel van die leer is een bijbelvertaling van 5 eeuwen oud. Wel lezen, maar niet begrijpen wat er staat.
Reaktie op W Krijgsman .

Als ze vertrekken houden ze het in stand. Dan blijven alleen de jaknikkers over. Juist heel erg positief dat er tegengeluid wordt gegeven. Dat zet iedereen aan het denken.
W
Ik zou al die ondertekenaars willen vragen; waarom willen jullie nog lid blijven van een kerkgenootschap die al moeilijk doet over de vertaling van oud-hollandse woorden. Die mensen onder sencuur plaatst omdat ze kritisch maar betrokken mee willen denken. Waarom vrijwillig lid blijven van een organisatie met stalinistische trekken, waar kritisch meedenken niet op prijs wordt gesteld, waar leringen van mensen en formulieren boven de Schrift staan. Beste ondertekenaars, jullie houden dit zelf in stand!
Toon meer reacties (15)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen