corona
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

04 januari 2021 door Redactie

Twee coronadoden na opnames online kerkdienst in Biddinghuizen: "We voelen ons machteloos"

In Biddinghuizen zijn in december zeker tien gemeenteleden van een protestantse gemeente (PKN) besmet geraakt met het coronavirus. Dit gebeurden toen er opnames gemaakt werden voor de online kerkdienst van de gemeente. Inmiddels zijn er twee van de besmette gemeenteleden overleden. Dat melden diverse media.

CIP+ logo

Dit artikel is je cadeau gedaan door CIP+ lid Jeffrey Schipper.

Word ook lid

De Protestantse Gemeente houdt zich volledig aan de adviezen van de overheid en organiseerde daarom online kerkdiensten. De diverse onderdelen van de kerkdienst worden niet tegelijk opgenomen. Toen een klein groepje gemeenteleden op 15 december voor de kerstdienst het lied 'Ere zij God' op wilde nemen ging het mis. Een van de deelnemers was, zonder het te weten al besmet met het virus. Pas de volgende dag werd dit gemeentelid ziek en werd dit ook gemeld aan de kerk. Toen waren de anderen echter ook al besmet geraakt.”

Meerdere mensen die aanwezig waren, werden vervolgens ziek. In eerste instantie leek het vooral te gaan om milde klachten. Maar helaas ging het daarna toch mis. “Van een aantal verslechterde de situatie zo snel dat zij inmiddels zijn overleden”, schrijft de gemeente op haar website. "Twee mensen zijn helaas overleden. En één verblijft nog in het ziekenhuis. Het verdriet is groot. De onmacht en de vragen ook.”

"Dit hadden we ons niet voor kunnen stellen. We hebben alle regels die gelden in acht genomen."

“We zijn verslagen dat een avondje opnemen voor de kerk zo’n impact heeft”, aldus Jan Klopman, voorzitter van de kerkenraad, voor de camera van Omroep Flevoland. “Dit hadden we ons niet voor kunnen stellen. We hebben namelijk alle regels die gelden in acht genomen. Mondkapjes, voldoende afstand, ventilatie. En dan gebeurt dit.”

“Dat het zo’n verdrietig einde van 2020 en begin van 2021 zou worden, hadden we met elkaar niet verwacht", schrijft de kerkenraad in een verklaring. "Als kerkenraad zijn we zeer aangeslagen hierdoor. Het grijpt ons aan dat er zoveel mensen ziek zijn geworden en twee mensen zijn overleden. We voelen ons machteloos. En tegelijkertijd voelen we verantwoordelijkheid en stellen we onszelf veel vragen. Immers, deze opnames zijn gedaan net zoals in de afgelopen maanden wel vaker opnames zijn gemaakt voor diensten.”

"We hebben de steun van God en mensen nodig. We vragen u en jou om mee te bidden."

De kerkenraad snapt niet hoe dit heeft kunnen gebeuren: “Wij begrijpen dat mensen gevoelens van onbegrip, boosheid en verdriet kunnen hebben over hoe dit heeft kunnen gebeuren. Wij weten het antwoord niet. We hebben contact met de betrokkenen en vragen ook u om te zien naar hen die het zwaar hebben, door verdriet, door zorg, door ziekte, door de onmacht en het ongrijpbare.”

Tot slot benadrukt men het belang van het gebed: “Wij bidden om Gods nabijheid en wijsheid en dragende vleugels om als kerkenraad en als gemeente dit met elkaar te kunnen dragen. Wij hebben de steun van God en mensen nodig. We vragen u en jou om mee te bidden. Voor de nabestaanden van de overledenen, voor onze gemeenteleden die ziek zijn en hun naasten, voor ds. Margriet van de Bunt, voor ons als kerkenraad, voor onze gemeente, voor alle andere getroffenen in ons dorp.

We bidden dat we elkaar vast mogen blijven houden en elkaar niet verliezen nu we zo verdrietig en aangeslagen zijn met elkaar.”

De Protestantse Gemeente gaat door met het organiseren van diensten. Al zullen daar volgens Klopman nog minder mensen dan voorheen bij betrokken worden. “Zo willen we het risico zo laag mogelijk houden. Maar we willen online diensten blijven verzorgen. We zijn toch een kerkgemeenschap.”

"Hoe dit heeft kunnen gebeuren? We weten het antwoord niet"

Kerken in Nederland gaan heel verschillend om met de maatregelen en adviezen die gelden vanuit de overheid. Door de vrijheid van godsdienst zijn er geen harde regels voor kerken. Wel worden er adviezen gegeven. Het laatste advies van Ferd Grapperhaus (minister van Eredienst) is om zoveel mogelijk digitaal diensten te organiseren. Het overgrote merendeel van de kerken in Nederland houdt zich aan dit advies. Kerken die wel diensten organiseren hanteren daarbij een streng coronaprotocol om het risico op besmetting zoveel klein mogelijk te houden. En met succes. Slechts een zeer klein gedeelte van de coronabesmettingen in Nederland vinden plaats in de kerk. 

CIP+ logo

Christenen die meer diepgang willen kiezen voor CIP+

Je las net een gratis CIP+ artikel. Meld je aan en start je gratis maand.

Start je gratis maand

Corona
- HHK: overweeg om anderhalve meter afstand te houden in de kerk
- PKN: Gepast afstand houden, blijft het advies
- GerGem juicht afschaffing anderhalvemeterregel toe en onderstreept voorzichtigheid
- Advies CIO: geen coronapas in kerken en goede ventilatie
- Waarom ChristenUnie en SGP zich verzetten tegen de coronapas
Meer over Corona »

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

E
Hoe naar het ook is, zo te horen valt deze gemeente niets te verwijten. Het leven is niet maakbaar. We hebben niet alles in de hand. Het ergste wat we nu kunnen doen, is proberen de schuldige aan te wijzen. Elk jaar overlijden in Nederland duizenden ouderen aan griep. Nooit eerder gingen we dan op zoek naar wie hem of haar heeft aangestoken, ook al waren we dan net zo verdrietig om het verlies. De lading van schuld zou er bij christenen onderling niet moeten zijn. Het is ook zonder dat al erg genoeg voor deze gemeente.
J
Hoe oud waren deze menen
O
Dit laat opnieuw zien dat we niet alles in de hand hebben. Ook al doe je nog zo je best in het naleven van alle maatregelen. De mens wikt, God beschikt. Ik hoop niet dat dit gaat leiden tot vingerwijzen. Daar schiet niemand iets mee op, zeker niet in deze tijd waar 'angst' en 'schuld' regeert.
Toon meer reacties (13)