Minister Grapperhaus
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

21 december 2020 door Redactie

Ophef in media vanwege honderden kerkbezoekers in Biblebelt; Grapperhaus waarschuwt opnieuw

'Honderden kerkgangers in Barneveld negeren oproep om thuis geloof te belijden', zo kopte De Telegraaf afgelopen weekend. Wie vluchtig leest, zal niet opmerken dat de desbetreffende Rehobothkerk zo'n 2000 zitplaatsen telt en de leden van de gereformeerde gemeenten de richtlijnen met betrekking tot corona naleven. Minister Grapperhaus (Eredienst) waarschuwt kerken die fysiek samenkomen opnieuw.

CIP+ logo

Dit artikel is je cadeau gedaan door CIP+ lid Jeffrey Schipper.

Word ook lid

Het controleren en tellen van kerkgangers lijkt in veel Nederlandse media een bijna wekelijkse 'traditie' te worden. Ophef over de hersteld hervormde kerk in Staphorst heeft deze 'traditie' min of meer in gang gezet. Veel media meldden in oktober dat 600 kerkgangers, ondanks de coronamaatregelen tijdens zondagse kerkdiensten bij elkaar kwamen. Ondanks een uitgebreide gezondheidscheck, andere voorzorgsmaatregelen en voldoende ruimte om afstand te houden -de kerk telt 2300 zitplaatsen- zou de kerk volgens critici onverantwoord bezig zijn door relatief veel gelovigen toe te laten. Bovendien waren deze 600 kerkgangers verspreid over drie gebouwen en namen zij dus niet plaats in één en hetzelfde kerkgebouw.

Het controleren en tellen van kerkgangers lijkt in veel Nederlandse media een bijna wekelijkse 'traditie' te worden.

Omdat deze nuanceringen in berichtgeving achterwege bleef, was kerkelijk Nederland vanaf dat moment één van de boosdoeners in de coronacrisis. Het gevolg was dat kerkgangers uit Staphorst op de werkvloer of op andere plaatsen als melaatsen werden behandeld. "Sommigen hoefden niet op hun werk te komen. Ga maar thuis werken, jij komt uit Staphorst, jij bent van die kerk", merkt ds. H. J. van Marle van de hersteld hervormde gemeente in Staphorst op. "Er zijn mensen geweerd uit instellingen. Zelfs heel dichtbij, in de winkels in Meppel. Dan is het ineens hoogstactueel, de dreiging, de vervolging, de laster, de smaad", zei de predikant destijds.

Ook andere kerkelijke gemeenten lagen de afgelopen maanden onder het vergrootglas van journalisten. ‘Kerk trekt zich niets aan van adviezen en laat 200 gelovigen naar dienst komen’, kopte het Algemeen Dagblad bijvoorbeeld over de Mieraskerk in Krimpen aan den IJssel. In de Oud Gereformeerde Gemeente in Nederland zijn 1350 zitplaatsen beschikbaar. Dat betekent dus een bezettingsgraad die lager ligt dan 20 procent. “Je hebt een verrekijker nodig om iedereen te kunnen zien”, vertelde Arjan van Vliet, secretaris van de kerk. Afgelopen weekend schreef Omroep Gelderland over de Gereformeerde Gemeenten in Nederland (GGiN) in Opheusden. Niet meer dan 350 mensen bezoeken de samenkomsten, in een ruimte die plaats biedt aan 3000 bezoekers.

Het kabinet besloot vorige week een strenge lockdown in te voeren om een eind te maken aan de forse stijging van het aantal nieuwe coronabesmettingen. Over kerken sprak Rutte zich tijdens zijn toespraak vanuit het Torentje niet uit. Grondwettelijk is het niet mogelijk om religieuze en niet-religieuze levensbeschouwelijke samenkomsten beperkingen op te leggen. Dat betekent echter niet dat kerken daar gretig gebruik van maken en bijeenkomen met honderden mensen. De in dit artikel besproken megakerken vormen een uitzondering.

"Als jouw kankerdiagnose niet nu wordt gesteld maar over een halfjaar, dan kan het gewoon te laat zijn. Daarom heb ik gevraagd – en inderdaad: gesmeekt – of kerken alles online willen doen."

Ondanks de uitgebreide coronaprotocollen en het feit dat uit statistieken blijkt dat coronabesmettingen nauwelijks tijdens religieuze bijeenkomsten ontstaan, toont minister Grapperhaus geen begrip voor de grote reformatorische kerken die honderden kerkgangers toelaten. "Het fysiek bij elkaar komen is voor deze kerkgangers iets heel wezenlijks", zegt hij in gesprek met het Nederlands Dagblad. De minister verwijst naar oplopende besmettingen, overbelaste zorg en uitgestelde diagnoses voor kankerpatiënten. "Besef wat dat betekent: als jouw kankerdiagnose niet nu wordt gesteld maar over een halfjaar, dan kan het gewoon te laat zijn. Daarom heb ik gevraagd –en inderdaad: gesmeekt– of kerken alles online willen doen."

'Elke week weer precies hetzelfde artikel met precies dezelfde verontwaardiging. Over die paar kerken die slechts beperkt gebruik maken van hun grondwettelijk recht, en zich overigens keurig aan de regels houden. #klaarmee', twitterde SGP-raadslid Tom de Nooijer uit Oldebroek naar aanleiding van het Telegraaf-artikel over 'honderden kerkgangers in Barneveld'. Eerder zei hij in de CIP Podcast: "Het lijkt een vaste mediarubriek om te melden hoe de kerken zich hebben gedragen. Vergeten wordt dat de kerken niet de enige zijn met een uitzonderingspositie. Die is er ook voor demonstraties en politieke vergaderingen. Waarom zouden de kerken dan krampachtig gevolgd moeten worden?"

Het SGP-raadslid merkte in de podcast op dat alle kerken de RIVM-richtlijnen naleven. "Het is belangrijk dat kerken dit ook communiceren in de media. Maar als dat wel gebeurt, komt het niet altijd terug in reportages. Verslaggevers lijken vooral geïnteresseerd in het aantal kerkgangers en of er wel of niet is afgeschaald. Die insteek laat niet het hele verhaal zien. En dat is jammer."

Beluister het volledige fragment vanaf minuut 23:12

Bekijk ook reacties naar aanleiding van de tweet van SGP-raadslid Tom de Nooijer:

Pieter Brands: Je kunt je ook afvragen of deze kerken zich niet sektarisch gedragen ten opzichte van het dringende advies van het CIO en eigen kerkverband. Dit heeft ongetwijfeld ook een psychologisch effect op de kerkgangers.

Gert-Wim Dubbeldam: Kerkbezoek is op zijn minst net zo belangrijk dan winkels die essentiële producten verkopen. Zo lang de cijfers geen reden geven tot zorg over verspreiding in kerken, is kerk bezoek zeer belangrijk. Ga me steeds meer zorgen maken over de gevolgen....

Daniël Floor: De gemeente is essentieel en de kerk(dienst) is een middel om gemeente te zijn. Gelukkig zijn er ook nog andere manieren om gemeente te zijn.

Peter van Dalen: Romeinen 13 toont ons het hoge ambt dat aan de overheid is toebedeeld. Deze kerken keren zich af van de oproep, ja het smeken van die overheid: blijf thuis! Niet klagen dus indien op een dag, onverhoopt, het grondwettelijke voorrecht voor de kerken verdwijnt.

Zuiderstorm: Kerken en bezoekers kunnen ook zelf besluiten dicht/thuis te blijven in het kader van volksgezondheid. Zelfs met de huidige cijfers doen ze dat niet. Ik snap best dat een krant daar vraagtekens bij zet.

Wijnand van Lunteren: Het overgrote deel van de kerken zendt alleen onlinediensten uit. Er zullen er altijd een paar zijn die dat niet doen. Als dat dan elke keer nieuws is, scoor je wel makkelijk als stukjes-schrijver. Journalist kan ik dat niet noemen.

Michel van der Horst: Voor de linkse deugkerk zijn christenen blijkbaar een makkelijke prooi/slachtoffer. Een moskee begluren is veel gevaarlijker.

Christa Fruytier: Nederland wast genoeg zijn handen nu is het tijd de handen te vouwen. Alle maatregelen die genomen zijn blijken steeds tekort te schieten. Het wordt tijd terug te keren naar onze christelijke roots en Hem te vragen om een omkeer in de situatie.

Humphry: Misschien is het tijd om eens verantwoordelijkheid te nemen in plaats van te zeggen waar je recht op hebt. Dacht dat empathie "bij jullie" een groot goed was. Maar dit geldt dus alleen als het jullie zelf uitkomt?

Xander Mol: Wordt hard tijd om de grondwet aan te passen aangezien een kleine groep moslim- en christen fundamentalisten telkens de grens opzoekt van wat die wet mogelijk maakt. Dank voor het creëren van steeds meer draagvlak daarvoor. Nu doorpakken.

Wouter van der Weerd: Grondrechten leg je niet op een weegschaal. Maar op deze wijze wek je de indruk dat godsdienstige mensen dat wel graag doen. Evenals de imam die pleit voor een verbod op het beledigen van zijn profeet geldt ook hier, artikel 6 weegt niet het zwaarst, Tom.

Jan Holtland: Ach wat zou men zich druk maken om die paar jongeren die... om die paar vakantiegangers... die paar Britten met de nieuwe variant die... die paar winkels die toch open wilden en... Daarnaast waarom zou een kerk het goede voorbeeld geven? Maar daar is een kerk toch juist voor?

Alexander van Herp: Het is ook mijn grondrecht in een veilig land te wonen. Wat snappen jullie niet aan "blijf thuis". Al die reisbewegingen naar de kerk, onverantwoord.

Raymond: Beste Tom. Onze kerk is dicht. Enkel onlinediensten. Zo willen wij kwetsbare mensen beschermen en zijn wij solidair met allen die momenteel ook gedwongen gesloten zijn. En als christen ben ik daar achteraf best content mee.

Bert Veeningen: Ik ben klaar met mijn medechristenen die steeds maar de randen op blijven zoeken van goed fatsoen. #klaarmee

Kirsie: Klaar met die kerken. Blijf thuis, geldt voor iedereen kerkdeuren houden het virus niet tegen. Hierdoor zijn deze kerkgangers een gevaar voor Nederland. Zó onbegrijpelijk en asociaal!

Jon Doordacht: Misschien kunnen deze kerkgangers in de ziekenhuizen gaan werken, die zijn tenslotte al beschermd door God.

Huub Verberk: Niet alles van mag, moet je ook doen. De grondwet staat het inderdaad toe maar als je gewoon je verstand gebruikt, maak je geen gebruik van dit grondrecht. Gelukkig gebruiken veel kerkgangers wel het verstand.

Coen Pieters: Met deze gedachte kan je net zo goed elke sportvereniging, winkel, school, bedrijf, museum etc. open houden als ze zich keurig aan de regels houden, waar zelfs dan nog besmettingen plaats vinden. Stop met die uitzonderingspositie van het geloof. #klaarmee

Daan van Lokhorst: Het is als het eieren zoeken van het journaille.
Elke keer zo ‘blij’ dat ze een kerk hebben gevonden.

Alex ten Cate: Waar ik klaar mee ben, is met die paar kerken die de rest van ons elke week weer in een slecht daglicht zetten, en dat vervolgens verdedigen door de letter van de wet (‘houden zich aan de regels’) boven de geest van de wet te stellen. Met vrijheid komt verantwoordelijkheid.

Fabian van Hal: 'Ze gehoorzamen de regels, dus is het goed'. Nee. De regels zijn oneerlijk. Kerken krijgen onterecht een uitzondering. Stop hiermee! Anders krijgen we het virus nooit onder controle.

Erik Verweij: Het feit dat je ergens grondwettelijk gezien recht op hebt, maakt niet dat het altijd verstandig, fatsoenlijk of ongevaarlijk is om tijdens een pandemie onverkort gebruik te maken van dat recht.

Paul H. A. M. Abels: Een samenleving onder druk is altijd op zoek naar zondebokken.

CIP+ logo

Christenen die meer diepgang willen kiezen voor CIP+

Je las net een gratis CIP+ artikel. Meld je aan en start je gratis maand.

Start je gratis maand

Corona
- Kerk in Sliedrecht luistert naar dringend verzoek Rutte en schrapt avonddiensten
- Worden christenen in Australië slachtoffer van een controlemaatschappij?
- Controlemaatschappij? Coronachaos bewijst ongelijk van complotdenkers
- CU-Kamerlid over afname effectiviteit vaccins: "Ook gevaccineerden hebben een verantwoordelijkheid"
- Goed idee om ongevaccineerden buiten te sluiten met 2G-beleid? Stefan Paas antwoordt
Meer over Corona »

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

K
Wie heeft het antwoord ? na de lock down, steeg het aantal besmettingen enorm, en de opnames in het ziekenhuis. Zolang de supermarkten dik bevolkt zijn, is het beter om de kerken met relatief weinig bezoekers met rust te laten.
D
Beste Kees, deze mensen hebben smaad en laster over voor hun sporadische kerkgang (1x p/mnd ipv 8x). Zij kiezen ervoor de minste te zijn. De kerken nemen hun verantwoordelijkheid door 80/90 procent van de mensen thuis te laten kijken, maar biedt per keer voor een klein deel ervan de mogelijkheid om het fysieke element van de gemeenschap der heiligen te beleven. Zonder noemenswaardig risico. We hoeven niet bang te zijn voor symboolpolitiek om dan maar iederéén thuis te laten kijken. Regels zijn er voor de mensen, niet de mensen voor de regels.
O
De minister pleegt emotionele chantage. De geestelijke 'opbrengst' is met (kleine) kinderen echt anders bij thuis verbonden zijn dan samenkomen in de kerk. David zong niet voor niets Psalm 27, in het bijzonder vers 4-6. Om daar bij God te zijn. De minister ziet over het hoofd dat geestelijke groei en bloei ook goed is voor de algehele welbevinden van een mens, wat zo iemand weerbaarder maakt tegen ziekten. Daarbij: de kerk is nauwelijks een bron van positieve gevallen, de opbrengst van sluiten zal dus navenant zijn. Met een kanon op een mug!
Toon meer reacties (17)