Piet Guijt
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

23 december 2020 door Piet Guijt

Zijn er terechte Bijbelse bezwaren tegen het vieren van Kerst?

Vele christenen verheugen zich jaarlijks op het vieren van het Kerstfeest maar er zijn ook christenen die zich afvragen of het wel geoorloofd is om Kerst te vieren. Want is het misschien “een goddeloze aangelegenheid waar wij als Bijbelgetrouwe christenen verre van moeten blijven?”. De video Wat is er met Kerst mis? van de Amerikaanse voorganger Jim Staley was de aanleiding om dit artikel te schrijven.

Wat zijn bezwaren die worden aangevoerd tegen het vieren van Kerst?

1. De Bijbel spreekt er niet over
De Bijbel spreekt nergens over het vieren van christelijke feestdagen zoals Goede Vrijdag, Pasen, Hemelvaartsdag en Pinksteren, en dus ook niet over het vieren van Kerst.

CIP+ logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot CIP.nl

Start je gratis maand Inloggen

Kerst
- De 5 grootste misvattingen in het kerstverhaal
- Waarom we altijd een verkeerd beeld van de pleegvader van Jezus hebben gehad
- Wanneer werd Jezus eigenlijk geboren?
- 7x de mooiste christelijke kerstkaarten!
- Kijk jij vanavond ook naar deze bijzondere 'kerstster'?
Meer over Kerst »

Klik hier om het magazine van Stichting Promise te ontvangen

Reacties

C
Het liefst sta ik samen met onze landgenoten elke dag stil bij Jezus. De bezwaren begrijp ik, maar laten we elke gelegenheid gebruiken om te getuigen van het goede nieuws. Juist in de kerst tijd en vaak ook met pasen staan mensen open voor het verhaal van de bijbel. Het ware evangelie komt niet altijd duidelijk naar voren, maar het is een begin. Ik zeg dus: vieren die feesten en uitdragen die boodschap.
H
De geboorte van Jezus was belangrijk genoeg om door een engel persoonlijk aan zowel Maria als later ook aan Jozef persoonlijk bekend te maken. De herders en de 3 (wijzen/occultisten) gaven eer aan de geboren Christus en ook profetieën waren gewijd aan de geboorte van Jezus. Dat is voor mij voldoende om er op een eerbiedige manier bij stil te staan. Zolang het een feest is dat de eer aan God geeft en het geen puur eet- en drinkfestijn wordt is wat mij betreft het feest van Christus (Christ-mass) een feest waard.
Alle voorgaande kritische noten tav de huidige vorm van Kerstfeest vieren is niet onbekend. Uit mijn jeugd weet ik nog dat een kerstboom in huis al fout was. Nu in een andere tijd, waarin de Kerstfeest verworden is tot een economisch spektakel, is er één pluspunt en m.i. een belangrijk punt, dat is deze gelegenheid gebruiken om te blijven verwijzen naar de bron en de Goddelijke betrokkenheid van Jezus geboorte. Zelf doe ik dit al decennia lang in een plaatselijk weekblad in een Brabants dorp, mede door toedoen van goede relatie met redactie.
Toon meer reacties (3)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen