Matthias
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

17 december 2020 door Patrick Simons

Belgische schrijver woonde een half jaar op Urk: "Ik proefde een soort zachte argwaan"

Nadat hij als journalist naar Urk wordt gestuurd voor een moordzaak, kan Matthias Declercq het christelijke dorp maar niet loslaten. Tien jaar later besluit de Vlaamse schrijver en journalist om er een half jaar te gaan wonen om het dorp echt te leren kennen. Hij schreef er het boek ‘De ontdekking van Urk’ over. CIP.nl sprak uitgebreid met hem over zijn indrukken en ervaringen. Vandaag het eerste deel. “Soms bezocht ik een kerk en werd er vanaf binnenkomst totdat ik wegging geen woord tegen me gezegd.”

Tien jaar na zijn eerste bezoek aan Urk besluit Declercq om de koe bij de horens te vatten en het dorp echt te leren kennen. Hij beseft al snel dat hij daarvoor wel in het dorp moet gaan wonen: “De enige manier om een dorp te leren kennen, is erheen gaan wanneer de spotlights er niet op staan. Juist wanneer er niets gebeurt, zie je hoe het dorp werkelijk in elkaar steekt. Ik wilde er echt gaan wonen en zien hoe het leven zich daar voltrekt. Ik werd overigens goed ontvangen. Urkers zijn warme en hartelijke mensen. Ik proefde een soort zachte argwaan vermengd met nieuwsgierigheid.”

CIP+ logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot CIP.nl

Start je gratis maand Inloggen
Klik hier om het boek 'De ontdekking van Urk' te bestellen

Reacties

P
Dit prachtig bijna in een adem uitgelezen. Er staan ontroerende passages in, bijvoorbeeld als het gaat over de (verdrinkings)dood van vele vissers. Maar ook schokkende zaken zoals de grootscheepse visfraude en drugsgebruik en –handel. Maar het meest geschokt was ik toch wel door de verhalen van de wel gelovige, maar tegelijkertijd ongelovige Urkers. Het deed mij denken aan ‘Knielen op een bed violen’ van Jan Siebelink en ‘Hoor nu mijn stem’ van Franca Treur.
W
Mensen die anderen van Jezus afhouden zijn dienaren van Satan, geselecteerd van Alexander Comrie.

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Error: could not load events