Arnold Huijgen
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

11 december 2020 door Arnold Huijgen

Willem Ouweneel vroeg zich af of ik 100 procent gereformeerd ben

Willem Ouweneel is meerdere keren gepromoveerd en heeft een brede belangstelling. Maar dat hij serieuze interesse zou tonen voor de nieuwe master van de Theologische Universiteit Apeldoorn had ik niet direct verwacht. In een bijdrage op CIP.nl sloeg hij aan op mijn antwoord in een interview, waarin ik het hart van de gereformeerde theologie kort typeerde als beginnend bij de Bijbel en draaiend om Christus. Nu werpt Ouweneel tegen dat (bijna) ieder christen dit na zou willen zeggen. Dit is niet het hart van de gereformeerde theologie, maar van het christelijk geloof als zodanig, zegt Ouweneel. Hij daagt mij uit om enkele exclusieve kenmerken van gereformeerde theologie op te noemen.

CIP+ logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot CIP.nl

Start je gratis maand Inloggen

Reacties

E
Een zegen om in deze tijd te zoeken naar overeenkomsten in plaats van verschillen.
P
Ik vind het iets te eenvoudig om de vraag van Ouweneel af te doen met 'het was gewoon herbronnen t.o.v. de bijbel'. Dat zullen ook evangelischen in al hun variaties zeggen, maar we komen uiteindelijk toch bij een interpretatie. Het lijkt me dat het (oorspronkelijke) Calvisme toch vooral wordt gekenmerkt door de bekende vijf punten (in de engelstalige wereld 'TULIP'), waarbij de LIP een logisch gevolg van de U zijn (uitverkiezing). De Calvinistische interpretatie van predestinatie lijkt me toch wel het voornaamste onderscheidende kenmerk.
K
Waar de reformatoren terug wilden naar de bron (de bijbel) en 15 eeuwen traditie over boort gooiden, is vijf eeuwen later gereformeerd zijn uiteindelijk weer christen zijn in een kerkverband wat terug is te voeren op de reformatie, zonder dat het noodzakelijk is zich heel strikt te houden aan het geen toen bedacht is. Ofwel, gereformeerd zijn is gewoon weer een traditie.
Toon meer reacties (4)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Error: could not load events