Eppo Bruins
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

10 december 2020 door Sjoukje Dijkstra

ChristenUnie-Kamerlid Eppo Bruins staat stil bij Chanoeka: "God zet de wereld op z'n kop"

Vanaf vandaag vieren Joden wereldwijd Chanoeka. "Met Chanoeka én kerst gedenken we dat het goede zal overwinnen. Het zwakke overwint het machtige. God keert alles om", maakt Eppo Bruins, Tweede Kamerlid van de ChristenUnie, duidelijk. Tot zijn vreugde wordt ook dit jaar met Chanoeka een menora uit handen van de joodse gemeenschap aangereikt aan de voorzitters van de Tweede en Eerste Kamer. Bruins vertelt hoe bijzonder het is dat de negenarmige kandelaar in het parlement komt te staan. Het is nodig”, vindt hij, want: “Politiek maakt mensen niet altijd mooier.”

“Het gaat altijd over tegengestelde belangen”, aldus Bruins. “Macht en de manier waarop dat wordt uitgeoefend, gaat niet altijd fraai en eerlijk. Het is tegelijk wel de wereld waarin wij als politici moeten proberen het goede te doen. Soms is dat zwemmen door modder of roeren in troebel water. We staan er wel en proberen het met ons hele hart op de goede manier te doen.” Juist daarom vindt hij het zo mooi dat op deze wijze licht wordt gebracht in het parlement. “De Chanoeka kandelaar komt voor het raam van de kamer van de Kamervoorzitter, en brengt daarmee licht de wereld in. Vanuit het parlement schijnt zo het licht van Chanoeka over stad en land. Dat is nodig, want politiek zijn wij het lichtend voorbeeld, en laten we zien hoe in vrede besluitvorming kan plaatsvinden. Door overleg, en niet met vuisten. Dat wil ik met de ChristenUnie uitdragen.”

CIP+ logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot CIP.nl

Start je gratis maand Inloggen

Reacties

K
Dat joden chanoeka willen vieren, is wat mij betreft helemaal prima. Maar het is toch echt iets anders dan kerst in de christelijke betekenis van het feest.
M
Jezus vierde ook Chanoeka, volgens evangelie van Johannes. Chanoeks wordt beschreven in de twee boeken van de Maccabeeën, die zijn opgenomen in de Septuagint, de Griekse Bijbel die veel betekende voor de eerste christenen. Je kunt niet én Chanoeka vieren en toch niet de held Bijbel accepteren.
G
Christenen moeten geen chanoeka vieren en achter de Joden aanlopen, want dat is een dwaalspoor die ze van Jezus afleid. Want Hij is het licht en de weg naar vrede. Christenen die in Jezus geloven maar achter Israël aanlopen zullen bedrogen uitkomen.
Toon meer reacties (3)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Error: could not load events