Willem Ouweneel
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

09 december 2020 door Willem J. Ouweneel

Hoe gereformeerd zijn Arnold Huijgen - en ik?

Met genoegen las ik jl. vrijdag het interview met collega Arnold Huijgen over een nieuwe studie aan de Theologische Universiteit Apeldoorn. Het is altijd mooi als een theologisch opleidingsinstituut de moed heeft nieuwe wegen in te slaan. Zoals een nieuwe cursus over de ‘herbronning’ (wat dat ook moge zijn) van de ‘gereformeerde theologie’.

Mij trof vooral de volgende zin: ‘Het hart van de gereformeerde theologie is dat je altijd begint bij de Bijbel en dat het altijd draait om Christus.’ De eerste vraag die bij me opkwam, was deze: Klopt deze zin wel logisch? Als ze mij zouden vragen: Wat is het hart van de evangelicale theologie, dan zou ik kunnen antwoorden: ‘Het hart van de evangelicale theologie is dat je altijd begint bij de Bijbel en dat het altijd draait om Christus.’ En ik denk dat, als je aan een orthodoxe lutheraan of anglicaan zou vragen wat het hart van de lutherse resp. anglicaanse theologie is, hij hetzelfde antwoord zou kunnen geven. Ik zou me zelfs kunnen voorstellen dat, als je een modern-orthodoxe (bijv. een charismatische) rooms-katholiek hetzelfde zou vragen, je een soortgelijk antwoord zou kunnen krijgen – hoewel ik toegeef dat hier het woord ‘kerk’ al heel vroeg in de definitie zou opduiken.

CIP+ logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot CIP.nl

Start je gratis maand Inloggen

Willem Ouweneel
- Waarom Sinterklaas op Jezus Christus lijkt
- Wat is het nu: de wederkomst of het sterven?
- Coronatheologie
- Waarom de coronapaniek mij beangstigt: met een kanon wordt op een mug geschoten
- Vrijheid: een christelijk-conservatief ideaal of een stok om mee te slaan?
Meer over Willem Ouweneel »

Reacties

W
En als Ik dan ook nog een (bonus)vraag mag stellen aan Ouweneel. Waarom worden er nog steeds, door knappe koppen zoals u, leerstukken verdedigd die God ontdoen van Zijn belangrijkste wezenskenmerk namelijk Liefde. De klassieke uitverkiezingsleer en het leerstuk van de eindeloze hel zijn per definitie hiermee in strijd. Hoe academisch je het ook benadert.
Dit is vlgs. mij Willem Ouweneel op het puntje van zijn stoel. Dank voor de uiteenzetting. Weer zeer verhelderend. Ik heb er veel aan i.i.g.. Ik ben ook zeer benieuwd naar Huijgens' antwoorden.
Ondanks ook zeer mooie en troostvolle gedeelten in de Geref. Belijdenis (in de Dordtse Leerregels) over Gods verkiezing van zondige mensen, lees ik daar in artikel 1,6: ‘Dat God aan sommigen in de tijd het geloof schenkt, aan anderen niet, komt voort uit zijn eeuwig raadsbesluit.’ En in artikel 1, 15: ‘God heeft naar Zijn welbehagen (!) besloten om sommigen het zaligmakend geloof en de genade der bekering niet (!) te schenken, maar hen te veroordelen en voor eeuwig (!) te straffen.’ Zo kun je toch niet over Gods welbehagen spreken!
Toon meer reacties (12)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Error: could not load events