Arnold Huijgen
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

04 december 2020 door Patrick Simons

Prof. dr. Huijgen: "Theologie is niet voor bange mensen"

De Theologische Universiteit Apeldoorn (TUA) start in september 2021 met een volledig nieuwe master theologie. ‘Herbronning Gereformeerde Theologie’ is de perfecte master voor mensen die altijd al eens theologie willen studeren, vertelt prof. dr. Arnold Huijgen in gesprek met CIP.nl. Bijbellezen in de 21e eeuw is één van de modules, wat spannende gesprekken op kan leveren. “Maar theologie is niet voor bange mensen.”

Al geruime tijd biedt de TUA een driejarige bachelor en een driejarige master theologie aan. Steeds vaker kwamen er signalen dat mensen de master aan de lange kant vinden. “Mensen die predikant willen worden, moeten deze wel volgen”, legt Huijgen uit. “Maar heel veel anderen vinden drie jaar voltijds toch behoorlijk lang. Bovendien was er veel belangstelling vanuit het buitenland terwijl onze driejarige master Nederlandstalig is. We besloten om terug naar de tekentafel te gaan en een volledige nieuwe master theologie te ontwikkelen van 60 EC. Dat betekent een jaar voltijds of twee jaar in deeltijd. De master is opgebouwd uit een inleidende module over de bron van de gereformeerde theologie en een aantal keuzemodules.”

CIP+ logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot CIP.nl

Start je gratis maand Inloggen

Reacties

W
Mag ik aan deze professor dan ook een vraag stellen. In de klassieke betalingstheologie heeft Jezus met Zijn sterven betaald voor onze zonden. Waarom zouden we dan nog om vergeving vragen. Want een vergeven schuld hoeft immers niet betaald te worden maar andersom hoeft een betaalde schuld ook niet alsnog vergeven te worden. Echter, de Schrift leert ons een genadige en vergevende God kennen. Jezus heeft inderdaad de losprijs betaald. Maar de vraag is aan wie. Wie of wat hield ons gevangen?
@Willem Simons. “Probleem van (Geref.) theologie is vaak, dat de reformatie vaak als uitgangspunt wordt genomen”. Zelf heb ik tegenover de Geref. belijdenis een dubbele houding: die van dankbare aanvaarding én van kritische omgang. De Bijbel mag nooit onder de stolp daarvan geplaatst worden. Huijgen stelt: “Het hart van de Geref. theologie is dat je altijd begint bij de Bijbel en dat het altijd draait om Christus.” Mee eens! Zo behóórt het tenminste te zijn. Draaide het bij alle Gereformeerden en bij ons allen altijd maar om Christus!
Vervolg op 12:11 @Willem Simons. Dank zij de omgang met christenen uit de Pinkstertraditie ben ik het boek Handelingen en de Brieven opnieuw gaan lezen over de Heilige Geest en Zijn werking (zonder die stolp van de Geref. belijdenis erover heen) en mocht ik ook gaven van Hem ontvangen om daarmee de Heer Jezus te kunnen dienen. Ja, om daarmee Christus nog beter te kunnen dienen. Want zoals de Geest van Christus komt, zo leidt de Geest ook altijd naar Christus toe. Draaide het bij alle Pinkstermensen en bij ons allen altijd maar om Christus!
Toon meer reacties (10)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Error: could not load events