Ingrid van Engelshoven
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

03 december 2020 door Redactie

Overwinning voor SGP: Tweede Kamer zet streep door 'diversiteitspolitie'

Een actieplan om meer diversiteit in het hoger onderwijs te bevorderen is door een Kamermeerderheid naar de prullenbak verwezen. Een nederlaag voor minister Ingrid van Engelshoven (Emancipatie, foto). De Tweede Kamer wees deze week de komst van meer 'diversiteitsofficieren' in het hoger onderwijs af.

CIP+ logo

Dit artikel is je cadeau gedaan door CIP+ lid Jeffrey Schipper.

Word ook lid

In het actieplan wordt onder meer gesteld dat als het hoger onderwijs over vijf jaar niet diverser is er mogelijk een quota moet komen, schrijft Erasmus Magazine. Een nationale adviescommissie zou hierop toemoeten zien. Ook een kenniscentrum voor meer diversiteit in het hoger onderwijs is onderdeel van de diversiteitsagenda van de minister. Door de agenda moet diversiteit worden opgenomen in de beoordelingsinstrumentaria van de NVAO en NWO, en moet worden gemonitord hoe minderheidsgroepen het doen binnen de academie, voegt Science Guide toe.

Het is een overwinning voor SGP-Kamerlid Roelof Bisschop. Hij verzet zit al jarenlang tegen de plannen van de D66-minister. De SGP'er beschuldigde minister Ingrid van Engelshoven (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) een paar jaar geleden van hersenspoeling door middel van de Emancipatienota. "Het kabinet trekt de portemonnee om stereotype beeldvorming over mannelijkheid en vrouwelijkheid te doorbreken", zei hij destijds. 

Ook de VVD, een andere rechtse partij in de Kamer, is uitermate kritisch. De partij vindt de diversiteitsagenda 'kolder'. "Onder het mom van diversiteit moeten lijstjes worden bijgehouden van de afkomst van mensen", zegt Dennis Wiersma namens de liberale regeringspartij. "Studenten en docenten moeten we beoordelen op wat ze kunnen, en niet op waar ze vandaan komen." De minister kon ook ChristenUnie, CDA, FvD en PVV niet overtuigen. Het CDA wil uit de nieuwe agenda laten schrappen dat de diversiteit van de onderzoeksgroep wordt meegewogen als kwaliteitsaspect bij de beoordeling van onderzoeksvoorstellen, met een uitzondering voor programma’s die expliciet gericht zijn op specifieke doelgroepen.

Vorige week trok SGP'er Bisschop opnieuw fel van leer in een Kamerdebat met de minister. "Zo’n diversiteitspolitie is aan mij niet besteed. Denk aan het wetenschappelijk onderzoek dat plaatsvindt aan onze universiteiten en onderzoeksinstellingen. Daarbij staat als het goed is de kwaliteit voorop. Dat activisten blijven drammen dat het hoger onderwijs diverser moet, is nog tot daar aan toe, maar dat de regering daarin meegaat vind ik onwijs en onbegrijpelijk, om geen andere woorden te gebruiken."

Van Engelshoven reageerde teleurgesteld op de weerstand vanuit de Tweede Kamer. "Was het maar zo dat mensen beoordeeld worden op wat ze kunnen. Als dat zo was, dan zagen onze universiteiten en wetenschappelijke instellingen er heel wat diverser uit. Het probleem is nu juist dat heel veel mensen niet op hun kwaliteiten worden beoordeeld en er niet doorheen komen omdat ze vrouw zijn, omdat ze lhbti zijn, of omdat ze een niet-westerse achtergrond hebben. Het blijft mij af en toe verbazen hoezeer het streven naar diversiteit weerstand oproept in deze samenleving."

De enige ‘linkse’ motie die het haalde, ging over zwangerschapsdiscriminatie. De regering zou moeten uitzoeken hoe veel vrouwen door een zwangerschap uitvallen in de wetenschap. Wat de afgewezen moties betekenen voor het actieplan, is nog even afwachten. De komst van een nationaal kenniscentrum voor diversiteit en inclusie loopt misschien vertraging op, als de overheid er niet meer aan meewerkt.

CIP+ logo

Christenen die meer diepgang willen kiezen voor CIP+

Je las net een gratis CIP+ artikel. Meld je aan en start je gratis maand.

Start je gratis maand

Politiek
- Coronadebat: ChristenUnie steunt nieuwe maatregelen, SGP blijft zeer kritisch
- Achterban ChristenUnie vindt dat 'klimaat' hoogste prioriteit moet krijgen bij onderhandelingen
- Waarom voor de ChristenUnie een spannende tijd aanbreekt - CIP Podcast
- Kees van der Staaij messcherp tijdens formatiedebat: "Dit is toch gewoon poppenkast?"
- Historisch moment voor SGP in strijd voor éénverdieners: 'Prachtige mijlpaal'
Meer over Politiek »

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Gelukkig zijn er in de Tweede Kamer nog mensen met gezond verstand, en die de verborgen agenda van Van Engelshoven doorzien.
J
Thanks to Mr Bisschop. Be blessed my man
S
Toon meer reacties (8)