Hans Maat
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

03 december 2020 door Geerten van Breugel

Hans Maat wil dat kerken meer van zich laten horen in coronatijd: "Waar is de profetische stem?"

Wie geeft richting aan het kerk-zijn in deze coronacrisis? Volgens Hans Maat, voorganger en directeur van het Evangelisch Werkverband, zijn dat nu vooral de media en verscheidene christelijke politici. Maar waar is de visie van de kerk? Ligt de focus niet te veel op de maatregelen? “We hebben het als kerk blijkbaar uitbesteed. Waar is de profetische stem?”

“Het lijkt wel of kerken niet actief bezig zijn met de vraag waar hun focus ligt”, stelt Maat. De theoloog kan het hoorbaar niet begrijpen dat er intern, binnen de kerk, geen discussie wordt gevoerd over de koers die gevolgd moet worden. Over de afnemende vrijheid, over de transitie en de wereldwijde bewegingen die gepaard gaan met de pandemie. “Als kerken schieten wij vanzelfsprekend in de diaconale houding en daar zijn we ook goed in. Verder blijft het heel erg stil. Maar waarom hebben we geen platform waarop we antwoorden proberen te vinden op de vragen die leven?”

CIP+ logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot CIP.nl

Start je gratis maand Inloggen

Reacties

T
Ik ben blij met zo'n artikel. Ik vind het ook absurd dat velen zo bang zijn om uitgemaakt te worden voor komplot-gelovigen en daarom hun gezonde beoordelingsvermogen gewoon hebben uitgeschakeld. Er zijn veel signalen dat er iets mis is met deze Coronacrisis maar niemand durft wat te zeggen. Tal van artsen uiten openlijk kritiek op de regering, die op onwetenschappelijke gronden verregaande besluiten neemt over mondkapjes en die 1,5 meter. De logica is volslagen afwezig! De democratie verandert voor je ogen in een politiestaat.
M
Waarom een kopje met complotdenkers en trumpaanhangers? Ik vind daar niets over in de tekst. Zie het (werk) verband niet.
P
Traditionelen kerken gaan vaak niet verder met de profetieën van de eerste komst van Jezus. De profeten zijn zo belangrijk als het om de wederkomst gaat en vaak verstoppen wij dat en vegen het makkelijk weg. Hosea 2: 8, Daarom zal ik wederkomen, dit is al een voorbeeld. In de corona tijd heb ik de vrijheid gehad online te diensten te volgen en niet alleen vanuit mij eigen gemeente wat mij heeft bemoedigd met de visie op zijn wederkomst.
Toon meer reacties (23)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Error: could not load events