Hendrik Schipper
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

03 december 2020 door Jeffrey Schipper

Hoe de kinderdoop eeuwen geleden bij christenen in beeld kwam

“Doop na bekering en door onderdompeling nam in de vroege kerk een belangrijke plaats in. Er was dan ook geen enkele reden om de doop van kinderen voor te stellen”, maakt Hendrik Schipper duidelijk. Hij deed onderzoek naar alle aspecten van de doop en deelt zijn bevindingen in het boek ‘Maakt de doop zalig?’ CIP.nl stelt hem een aantal vragen over de dooppraktijk in de vroege kerk, hoe de kinderdoop in beeld kwam en de erfzonde.

CIP+ logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot CIP.nl

Start je gratis maand Inloggen

Doop
- Onrust op Urk: leerkracht mag niet meer voor de klas nadat hij als evangelist bekeerling doopt in IJsselmeer
- Kinderdoop of volwassendoop: wat is de Bijbelse doop?
- "Doopwater mag christenen niet scheiden"
- Waarom Martijn moeite heeft met christenen die zich laten overdopen
- Tien uitspraken van ds. Van Campen over de doop
Meer over Doop »

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

K
"Maar satan is listig en wil altijd verdeeldheid, scheuringen en chaos veroorzaken. En dat is de vijand ten aanzien van de doop gedeeltelijk gelukt."

De auteur van dit artikel staat dus aan de goede kant en de kinderdopers staan min of meer onder invloed van satan? Wie zaait hier verdeeldheid? Satan? Of de auteur?

Ik geloof dat we uit genade zalig worden, ongeacht of we als kind gedoopt zijn, als volwassene of helemaal niet. De doop is een teken en geen voorwaarde. Die moordenaar aan het kruis was ook niet gedoopt.
De bijbelse doop is de doop door onderdompeling na bekering. Dit artikel geeft heel duidelijk weer hoe door allerlei denkfouten de dwaling van de kinderdoop kon ontstaan.
De kinderdoop is één van de vele dwalingen uit de RK-kerk die helaas binnen het Prot. kerk is overgenomen terwijl er geen Bijbelse grond voor is. Je zou hoogstens kunnen zeggen dat het waarde heeft m.b.t. de belofte van de ouders het kind gelovig op te voeden. Bijbels is het om je te laten dopen, wanneer je Jezus hebt aangenomen, als een (eerste) daad van gehoorzaamheid en een getuigenis dat je deel hebt aan Jezus dood en opstanding. Het is niet meer dan ongehoorzaamheid als je dat niet doet; gered en behouden door geloof ben je immers al.
Toon meer reacties (19)