Eppo Bruins
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

01 december 2020 door Eppo Bruins

Gezinnen zijn vermorzeld door een genadeloze overheid

De afgelopen twee weken heeft een onderzoekscommissie van de Tweede Kamer ambtenaren, ministers en staatssecretarissen onder ede gehoord over de dramatische gebeurtenissen rond de kinderopvangtoeslag. Met kromme tenen keek ik naar de verhoren waar iedereen wees naar een ander. Waar uiteindelijk ‘het systeem’ fout was, maar niemand ingreep.

Gezinnen zijn vermorzeld door een genadeloze overheid. Wanneer ouders vergaten een wijziging door te geven of als een formulier fout invulden, werden ze prompt als fraudeur aangemerkt. Het gevolg: de ontvangen duizenden euro’s moesten ze onmiddellijk terugbetalen. De overheid, die haar burgers moet beschermen, stortte hen zo in de ellende. En helaas is de kinderopvangtoeslag niet de enige plek waar het fout ging – en gaat.

CIP+ logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot CIP.nl

Start je gratis maand Inloggen

Eppo Bruins
- In Nederland wint het systeem te vaak van de menselijkheid
- Een oproep aan Mark Rutte: speel geen spelletjes met ondernemers!
- De zoveelste financiële bubbel: gokken met geleend geld
- Onzichtbare helden
- Is de overheid nog een schild voor kwetsbare mensen?
Meer over Eppo Bruins »

Reacties

J
Ook in de landbouw is het vertrouwen volslagen verdwenen. Trekkers op de weg, daar zijn ze eigenlijk niet voor, maar het is wel begrijpelijk.
K
Wat ik in de hele discussie mis is de rol van de 2e kamer. De 2e kamer had deze wet moeten controleren, maar heeft zelf ook keihard gefaald.
W
"En dat terwijl elke ambtenaar met een beetje beroepseer toch echt een vakmens wil zijn die met plezier en autonomie het goede doet." Dit is tegengesteld aan Bijbel (Romeinen 3:12). Zondige mensen moeten door wet in gareel worden gehouden (Galaten 3:24). Uit parlementaire enquete blijkt dat politieke en ambtelijke leiding van belastingdienst wet niet hebben gehandhaafd. Aangifte vanuit het ministerie tegen belastingdienst is een goede stap. Onze motie voor aangifte vanwege misbruik bij jeugdzorg is door Gods genade aangenomen bij CU congres.
Toon meer reacties (1)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen