Ds. M. Goudriaan
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

18 november 2020 door Redactie

Volgens ds. Goudriaan kan de preek iets infantiels krijgen: "De gemeente is geen kleuterklas"

“Vandaag de dag is er een trend dat er in de prediking vooral op de kinderen en jongeren in de gemeente afgestemd wordt. Dat is prima, maar de preek kan ook iets infantiels krijgen. We moeten niet doen alsof de gemeente een kleuterklas is, want dan gaat het mis.” Dit vertelt ds. M. Goudriaan in de bundel ‘Preken is een liefdedienst’. In deze interviewbundel vertellen vijftien predikanten uit bevindelijk-gereformeerde kring op openhartige wijze over hun werk en leven. CIP.nl zet een aantal uitspraken op een rijtje van de hervormde emerituspredikant uit Ede.

CIP+ logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot CIP.nl

Start je gratis maand Inloggen

Reacties

H
Oneens!

In de marketing is het uitgangspunt dat je boodschap voor een breed publiek qua taalgebruik op het niveau van groep 8 van de basisschool moet zitten. Moeilijk taalgebruik camoufleert meestal juist gebrekkige kennis of intelligentie van de 'zender'.Dit uitgangspunt zou m.i. ook voor preken moeten gelden. Dat is niet infantiel, maar toont juist respect en empathie voor alle toehoorders.
Er zal mss. altijd wel een spanningsvlak zijn in een gemeente of je elkaar goed kunt begrijpen, dat hoeft geen moeilijke taal te zijn. Mensen met weinig opleiding zullen m.i. minder kunnen nuanceren dan iemand met een universitaire opleiding en daardoor zullen ze bepaalde nuances in een preek niet (direct) kunnen vatten mss, tenzij nader uitgelegd. Voor nuanceren heb je meer kennis nodig en ook meer grammaticale taalkennis/-vaardigheid m.i.. Meer kennis dan bijv.: hun zeiden dit of hun zeiden dat...(met alle respect bedoeld te zeggen).

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen