abortusdebat
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

13 november 2020 door Redactie

D66-Kamerlid Pia Dijkstra wil niets liever dan voorkomen dat vrouwen abortus plegen

“Als je het puur biologisch bekijkt, begint het menselijk leven op het moment dat de eicel bevrucht raakt. Maar een beukennootje is nog geen beuk. De levenswaardigheid van het embryo is voor mij het uitgangspunt.” Dat zei Pia Dijkstra, Kamerlid namens D66, afgelopen woensdag tijdens een debat met SGP-senator Diederik van Dijk over abortus. Het online debat werd georganiseerd door SGPJ en JOVD. SGP-raadslid Tom de Nooijer was gespreksleider.

CIP+ logo

Dit artikel is je cadeau gedaan door CIP+ lid Jeffrey Schipper.

Word ook lid

Wat opviel was de sfeer tijdens het debat. Waar een debat rondom dit onderwerp door politici vaak fel gevoerd wordt, zonder al te diep op de inhoud in te gaan, ging het dit keer juist wel veel over de inhoud. Pia Dijkstra gebruikte het begin van het debat om een in haar ogen misverstand recht te zetten: “Er wordt weleens de suggestie gewekt dat voorstanders van de abortuswet staan te juichen bij elke abortus. Het tegendeel is waar. Wij willen óók voorkomen dat vrouwen die gang moeten maken, want het is een ongelooflijk zware beslissing als je die moet nemen. Je wilt niets liever dan voorkomen dat vrouwen dat moeten doen.”

Wel of geen beschaving
Diederik van Dijk benadrukte dat de wijze waarop er met kwetsbaar en pril leven omgegaan wordt wat hem betreft de lakmoesproef is of er wel of geen sprake is van een beschaving: “Bepaalt dat niet of je überhaupt een beschaving bent? Je ziet de laatste maanden in onze samenleving heel veel aandacht voor de strijd tegen discriminatie en uitsluiting. Dat is terecht. Maar hoe kun je dat geloofwaardig doen als we tegelijkertijd toestaan dat kwetsbaar en pril leven bijna vogelvrij is en niet uitermate beschermwaardig?”

Leven vanaf conceptie
Er werd onder andere gedebatteerd over de vraag wanneer het leven begint. Daar werd echter al vrij snel overeenstemming over bereikt. Van Dijk: “Iedere embryoloog kan je uitleggen dat het leven begint vanaf de conceptie, wanneer een eicel en een zaadcel samensmelten. Dan begint het proces van leven. Uit de moderne wetenschap weten we bovendien dat alles vanaf het allereerste moment al vastligt: je oogkleur, je haarkleur, je intelligentie. Vanaf dat moment is er sprake van een uniek wezentje en is er sprake van leven dat in mijn ogen beschermwaardig is.”

"Een beukennootje is nog geen beuk. Een embryo is nog geen volwaardig mens."

Dijkstra sluit zich daar gedeeltelijk bij aan: “Als je het puur biologisch bekijkt, begint het menselijk leven op het moment dat de eicel bevrucht wordt. Daar ben ik het helemaal mee eens. Beginnend menselijk leven is nog niet met het blote oog te zien. Er is nog heel veel niet aangelegd. Er is al wel de kiem gelegd. Als het om ongeboren leven gaat is de vraag wat mij betreft: wanneer heeft het een morele status? Daar kun je over van mening verschillen. Een beukennootje is nog geen beuk. Een embryo is nog geen volwaardig mens. Gedurende de groei van het embryo gaat het daar steeds meer naar toe. In die zin wordt de levensvatbaarheid sterker naarmate het embryo groeit. Die levensvatbaarheid is voor mij het uitgangspunt.”

Peuterspeelzaal
“Ik zou u een vraag willen stellen”, vervolgt het D66-Kamerlid. “Stel, er breekt een brand uit in een IVF-centrum én in de daarnaast gelegen daarnaast gelegen peuterspeelzaal. Waar gaat u dan heen om als eerste redding te brengen?”

Van Dijk beantwoordt de vraag met een wedervraag: “Is een peuter dan ook meer beschermwaardig dan een baby?” Dijkstra reageert door te stellen dat ze dit een valse vergelijking vindt. “En u geeft geen antwoord. Zou u de cellen in de IVF-kliniek redden of de peuters in de peuterspeelzaal? In dit voorbeeld wordt wat mij betreft het verschil in morele status duidelijk.” Hoewel de SGP-senator niet direct antwoord geeft, stelt hij later in het debat dat het geen realistische vraag is en dat beiden wat hem betreft beschermwaardig zijn.

Beschermwaardigheid
Die beschermwaardigheid van het leven was overigens een belangrijk onderdeel van het debat. Van Dijk: “Welke criteria hanteren we voor als er leven is? Wanneer is het beschermwaardig? Al na vijf weken is er sprake van een kloppend hartje. Is dat geen leven? Uit recente onderzoeken blijkt dat foetussen pijn kunnen voelen. Dat kun je toch niet overeind houden dat het alleen maar gaat over een klompje cellen dat niet beschermwaardig is?”

“Ik maak hier bezwaar tegen”, reageert Dijkstra. “Ik zeg helemaal niet dat het maar een klompje cellen is. Ik zeg dat het een ontwikkeling doormaakt. Daarbij moeten we vaststellen dat levensvatbaarheid pas bij 24 weken aan de orde is. Deze levensvatbaarheid is daarom ook de grens bij onze abortuswet. Dat zien we ook in andere landen. Maar als we daadwerkelijk gaan kijken naar de keren dat het voorkomt dat op die hoge grens het leven wordt afgebroken, heeft dat een ontzettend goede reden. Ik mag er bovendien niet aan denken dat wij geen goede wetgeving hebben en dat alles wat op dit terrein gebeurt illegaal is. Want het gebeurt.”

Tegennatuurlijk en niet normaal
Ook ontwikkelingen rondom het thema abortus komen ter sprake in het debat. Volgens Diederik van Dijk denkt de jongere generatie kritischer over abortus en positiever over het ongeboren leven dan hun ouders: “Ze denken veel meer zelf na en laten zich geen stof in de ogen strooien door babyboomers. Ze zijn verrast als je zegt dat de meeste abortussen worden gepleegd wegens sociale of economische redenen.”

"Al roepen we nog 1000 jaar hoe normaal het is, het is tegennatuurlijk en zal nooit normaal worden."

“Het is altijd goed als mensen zelf nadenken over abortus”, reageert Pia Dijkstra. “Het taboe moet van abortus af. Dat geldt trouwens ook voor vrouwen die een abortus hebben ondergaan en daar vervolgens niet over durven spreken vanwege het stigma. Dat heeft te maken met de manier waarop ze bejegend worden bij abortusklinieken. Daar worden ze verweten moordenaars te zijn. Die woorden krijgen vrouwen soms toegeworpen. Daarom ben ik er ontzettend voor dat er een einde wordt gemaakt aan die mogelijkheden tot intimidatie. Overigens wil ik toch ook verwijzen naar een onderzoek uit augustus dit jaar. Daarin staat dat 75 procent van de Nederlanders vindt dat iedereen er zelf voor mag kiezen om een zwangerschap af te breken. Het aantal voorstanders was in 2016 72 procent.”

Van Dijk legt vervolgens uit dat jongeren dan wel kritischer nadenken, maar niet per definitie tegen abortus zijn: “Maar ze zijn wel verrast dat het kan tot 24 weken. Overigens kennen we al 40 jaar een abortuswet. Er zijn meer dan een miljoen abortussen gepleegd in Nederland. Decennialang wordt er geroepen dat het volstrekt normaal is, maar tegelijkertijd hebben heel veel vrouwen er moeite mee en krijgen ze achteraf spijt. Dat komt echt niet omdat er een paar verdwaalde groepjes zijn die hiertegen protesteren. Dat komt in de kern, en ik zeg het zo vriendelijk mogelijk, omdat het geen natuurlijke handeling is. Je beëindigt een leven. Ik zeg het met pijn in mijn hart en voorzichtigheid: een moeder stopt het leven van een kindje dat in haar groeit. Al roepen we nog 1000 jaar hoe normaal dat is, het is tegennatuurlijk en het zal nooit normaal worden.”

Op dat punt wordt het debat feller. “Dat zegt u als man”, reageert het D66-Kamerlid. “U bent nooit zwanger geweest. U weet niet hoe het voelt voor vrouwen als er in hun buik cellen uitgroeien tot een kind. Als ze een zwangerschap moeten voldragen terwijl ze er niets mee kunnen en willen op dat moment. Er zijn vrouwen die dat als ongelooflijk zwaar ervaren. En ik hoor alleen maar de mannen vertellen dat die vrouwen dan maar vol moeten houden omdat het leven zo beschermwaardig is. Er wordt helemaal niet gesproken over het leven dat die vrouwen te wachten staat. Daar wordt geen enkel woord over gezegd. Ik vind dat toch elke keer weer irritant. Mannen menen moeten te kunnen oordelen over wat vrouwen in hun lichaam voelen.”

"Mannen moeten niet aan de kant, maar midden in de discussie."

“U zou een punt hebben als wij bij de Week voor het Leven alleen maar zouden zeggen dat abortus verboden moet worden en verder niets”, reageert de SGP-senator. “Maar wij leggen een heel zwaar accent op hulpverlening. Daarom steekt mij ook zo’n evaluatie van de abortuswet. Daaruit blijkt dat vrouwen in heel veel gevallen niet wordt gewezen op alternatieven en denkbare hulp. Daarmee doe je denk ik ook geen recht aan de keuzevrijheid van vrouwen. Je onthoudt ze namelijk informatie. Ik zou het gek vinden dat mannen hier niet over mogen praten. Integendeel, hier hoort ook bij dat we mannen veel strakker aanspreken dat abortus nooit een uitweg is voor je eigen onverantwoordelijke seksuele gedrag. Mannen moeten niet aan de kant, maar midden in de discussie. Vrouwen moeten kunnen rekenen op respect, mededogen en hulp. Dat ben ik helemaal met u eens.”

Bedenktermijn
Later in het debat benadrukt Pia Dijkstra dat ze af wil van de huidige verplichte denktermijn van vijf dagen nadat vrouwen voor de eerste keer bij een abortuskliniek zijn geweest: “Ik vind de wettelijke minimale bedenktermijn van vijf dagen heel betuttelend. Uit de evaluatie van de abortuswet is gebleken dat dit helemaal niet nodig is. Vrouwen denken er veel langer over na voordat ze bij de kliniek terechtkomen. En als ze daar uit paniek terechtkomen, zijn zorgverleners uitstekend in staat om de juiste gesprekken te voeren.”

Vandaag presenteert D66 overigens een plan om die verplichte denktermijn ook daadwerkelijk af te schaffen. Lees hier meer. 

Bekijk hieronder het hele debat.

CIP+ logo

Christenen die meer diepgang willen kiezen voor CIP+

Je las net een gratis CIP+ artikel. Meld je aan en start je gratis maand.

Start je gratis maand

Abortus
- Kamermeerderheid voor afschaffen bedenktijd abortus, opvallende draai SP
- Waarom Biden waarschijnlijk meer abortussen voorkomt dan Trump
- Veel Nederlanders niet bekend met de abortusgrens van 24 weken
- 42,6 miljoen abortusbehandelingen uitgevoerd in 2020: 'Grootste doodsoorzaak ter wereld'
- Ruben Bikker: "Onze droom is dat alle abortusklinieken worden gesloten"
Meer over Abortus »

Reacties

En zo komen we op een steeds groter afglijdende schaal. Iedere keer wordt er weer stukje bij beetje van af gesnoept. Waar houdt het op ? En deze mevrouw Dijkstra voorop in de strijd tegen het prille beschermwaardige leven, wat zichzelf niet kan verdedigen. Afschuwelijk, en dat wordt nog beschaving genoemd ook.
A
“Daarbij moeten we vaststellen dat levensvatbaarheid pas bij 24 weken aan de orde is.”De denkfout is dat die uitspraak alleen geldt voor te vroeg geboren leven, maar onterecht wordt toegepast op het ongeboren leven.
P
Vanaf de conceptie sta je in levensboek van God, vele zullen het leven niet zien buiten de baarmoeder maar staan opgeschreven in het boek des levens bij het eindoordeel als volmaakt zijnde gelijk aan Jezus in de nieuwe hemel en aarde.
Toon meer reacties (3)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen