Ds. C. P. de Boer
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

11 november 2020 door Jeffrey Schipper

Volgens ds. De Boer werd Jodenhaat gepromoot in de kerk: “We mogen niet zwijgen”

“Ook reformatorische dominees hadden in de Tweede Wereldoorlog een anti-Joods of zelfs een antisemitisch beeld van Joden. Hierover mogen we niet zwijgen.” Ds. C. P. de Boer is één van de tientallen predikanten die aanstaande zondag een schuldverklaring voorleest, omdat christenen zich voorafgaand aan de Holocaust nalatig hebben opgesteld. “Laten wij niet dezelfde fout maken als onze voorouders.”

CIP+ logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot CIP.nl

Start je gratis maand Inloggen

Reacties

E
Veel van de "theologische" benadering herken ik heel goed. Waar Paulus zegt dat wij de Joden jaloers moeten maken, hebben christenen vooral het omgekeerde gedaan. RKK, Luther, Calvijn hebben vreselijke dingen gezegd. Of de Joden zitten te wachten op een excuus? Ik vermoed nauwelijks. Wat wel belangrijk is dat wij als christenen ons verootmoedigen voor onze God die speciaal dit volk in het leven heeft geroepen. Met die verootmoediging verandert ook ons beeld op het Joodse volk als deel van het Bondsvolk.
V
Bijna niemand heeft weet van de jodenvervolging sinds 400 n. Chr. door de roomse kerk. Hoe door de eeuwen heen de jodenhaat het denken van mensen heeft vergiftigd. Ook Luther was een antisemiet van jewelste. Ook dat weet bijna niemand. Het wordt nu eindelijk wel eens tijd dat deze geschiedenis op scholen en in kerken uitdrukkelijk geleerd wordt. Lees bv het nieuwe boek " het bloed schreeuwt uit de aarde" is een goede in nederlands geschreven samenvatting van 1600 jaar joden vervolging.
P
Wie Mij volk raakt. raakt Mijn oogappel. Uitspraken van Luther die men vaak verzwijgt heeft de kerk wel blind gehouden en de vervangingstheologie heeft daar niets van afgedaan met alle gevolgen van dien.

Wij mogen in alle vrijheid getuigen van Jezus ik bedoel hiermee niet overtuigen dat kan alleen Jezus. Iedere Jood die in Jezus gelooft hoort bij de gemeente die verlost zal worden van de toekomende toorn.

Wij zullen ontkomen, omdat wij niet bedoeld zijn voor Zijn toorn, maar voor ZIjn koninkrijk. Wij zullen hem dienen.
Toon meer reacties (6)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Error: could not load events