De indruk wordt gewekt dat dit de allesbeslissende vraag is als het gaat om het creëren van een veilig klimaat. Onlangs werkte ik mee aan een avond met aanstaande pedagogen op een reformatorische school. Eén van de deelnemers had zijn 16-jarige homoseksuele zoon meegenomen, want ‘laten we vooral ook luisteren naar een jongere die zelf homoseksueel is’. Het was een heel mooie avond waarop de jongen alle ruimte kreeg om zijn ervaringen en vragen te delen. Ook de vraag van wel of niet een relatie kwam aan de orde. Tot mijn verrassing reageerde hij: ‘Asjeblieft, ik ben 16! Met die vraag ben ik nog helemaal niet bezig!’ Hij had geen behoefte om het daarover te hebben.
Ik bedoel maar: voor een reformatorische leerling die ontdekt dat hij homo is, zijn er veel méér vragen waarover hij zich druk kan maken – vragen rond zelfbeeld en Godsbeeld bijvoorbeeld. Als ik een les over homoseksualiteit geef, ben ik zeker driekwart van de tijd met dít soort vragen bezig. En ik stimuleer docenten en vertrouwenspersonen om vooral ook dáár aandacht voor te hebben, zodat zo’n jongere op z’n minst kan komen tot een gezonde zelfacceptatie.
Minimaal wil ik daarbij duidelijk gemaakt hebben dat het niet zondig is om homo te zijn; dat je mag zijn wie je bent; dat God een plan met je leven heeft – niet ondanks je homo-zijn, maar inclusief je homo-zijn. Ik vind dat een heel wezenlijk feit als het gaat om een veilig klimaat voor homoseksuele jongeren. Op reformatorische scholen waar ik kom, heb ik nog nooit gehoord dat ik dat niet mag zeggen.
Didactische overwegingen
Blijft staan of een reformatorische school mag vinden dat een homoseksuele relatie niet Bijbels is. Het zou raar zijn als ik die vraag negatief beantwoordde, want mijn persoonlijke overtuiging is dat het onderwijs van Jezus en de apostelen inderdaad geen ruimte laat voor de homoseksuele relatie. Ik vind dus dat dit een onderdeel mag zijn van de reformatorische identiteit, zoals het – neem ik aan – ook tot de reformatorische identiteit behoort dat je geen porno kijkt, niet ongehuwd samenwoont, geen losse seksuele relaties hebt en nog heel veel dingen meer.
Waar ik wél voor pleit, is dat homoseksuele jongeren de ruimte krijgen om hun eigen weg hierin te zoeken. Je zult mij niet horen zeggen dat iemand die een homoseksuele relatie heeft, dáárom geen christen kan zijn. Dat is een beetje de spanning waarin Hart van Homo’s staat. Onze visie is dat een homoseksuele relatie niet de Bijbelse weg is, maar onze missie is om christen-homo’s de ruimte te geven hier in alle vrijheid over na te denken. En om het dan voor de zoveelste keer maar te zeggen: nee, wij leggen jongeren hierin niks op. Vraag het aan de jongeren die meedoen met onze bijbelstudiegroepen en die ervoor kiezen om wél een relatie aan te (willen) gaan – of die het gewoon nog niet weten.
Hoe hiermee wordt omgegaan op reformatorische scholen, weet ik niet precies. Mijn indruk is dat velen goed beseffen dat het alleen al uit didactische overwegingen niet handig is om hierin geen ruimte te laten voor gesprek. Ook omdat in de praktijk veel reformatorische leerlingen (helaas? / gelukkig?) al lang geen moeite meer hebben met de homoseksuele relatie.
Opleggen
Ik zou willen zeggen: om diezelfde didactische redenen vind ik het niet handig als de overheid aan reformatorische scholen zou opleggen wat ze wel en niet over homoseksualiteit mogen zeggen. Ik zie daar niet van komen dat men daardoor ook werkelijk anders over het onderwerp zal gaan denken. Integendeel, van een groot aantal reformatorische ouders verwacht ik dat ze zich des te meer zullen verschansen achter vooringenomen denkbeelden en standpunten. Daar is niemand mee gediend, zeker ook de reformatorische homoseksuele jongere niet.
Herman van Wijngaarden is medewerker van de jeugdwerkorganisatie HGJB, oprichter van de stichting Hart van Homo’s en schrijft columns voor CIP.nl.
Christenen die meer diepgang willen kiezen voor CIP+
Je las net een gratis CIP+ artikel. Meld je aan en start je gratis maand.
Start je gratis maandHerman van Wijngaarden
- Herman van Wijngaarden: "Ik ben homo én ik doe homo, alleen tot een bepaalde grens"
- Drie misverstanden over seks die je wellicht nog nooit gehoord hebt
- Herman van Wijngaarden schrijft open brief aan single homo's: "Men begrijpt ons niet meer en wíl ons niet meer begrijpen"
- "In het Nieuwe Testament heeft Jezus het meer over geld dan over seksualiteit"
- In de kerk lijkt het huwelijk de enige manier om gelukkig te worden
Meer over Herman van Wijngaarden »
Vrijheid van onderwijs
- SP-Kamerlid over afschaffen identiteitsverklaring: "School kan echt wel confrontatie met andersdenkenden aan"
- SGP-jongeren maakt statement voor onderwijsvrijheid: echte diversiteit gaat verder dan liberalisme
- Stefan Paas duidt refocultuur en onderwijsvrijheid: “Als je alles wilt controleren, leg je het leven plat”
- SGP-raadslid schrikt van aanval op christelijk onderwijs: "Een ideologisch gedreven kruistocht"
- Politieke partijen willen onderwijsvrijheid verder inperken met aanpassen Grondwet
Meer over Vrijheid van onderwijs »
