rik torfs
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

23 november 2020 door Patrick Simons

Rik Torfs wijst op falende kerk: "Uit angst krijgen mensen geen tweede kans"

Als het om de omgang met seksueel misbruik gaat, lijkt er veel veranderd, maar is er eigenlijk niets veranderd. Dat is althans de mening van de Belgische hoogleraar kerkelijk recht Rik Torfs. De bekende publicist en televisiemaker gebruikte de tijd die tijdens de coronacrisis vrijkwam om het boek ‘De kerk is fantastisch’ te schrijven. CIP.nl sprak uitgebreid met hem over dit boek. Vandaag het tweede deel: over seksueel misbruik in de kerk, de kerk voor ongelovigen én de combinatie tussen humor en geloven: “De ruimte voor humor maakt geloven voor mij intenser.”

In zijn boek schrijft de hoogleraar kerkrecht onder meer over de kerk als verrotting. Daarin beschrijft hij drie verschillende houdingen ten opzichte van de kerk: optimistisch, antropologisch waarbij het onvolmaakte en het menselijke benadrukt wordt en ten slotte het falen van de kerk als kracht zien om christelijk te leven. “Persoonlijk ben ik meer van de kritische houding die bij nummer twee hoort”, vertelt Torfs. “Maar de kerk als verrotting is een beeld dat al langere tijd door mijn hoofd spookt. Het is een aantrekkelijke gedachte omdat je op deze wijze je persoonlijke geloof niet negatief laat beïnvloeden door de kerk, maar zelfs positieve dingen uit haar falen haalt. Juist uit het falen van de kerk kun je dan nieuwe kracht putten voor je persoonlijk geloof en van daaruit de kerk beter maken. Zoals de verrotting humus biedt voor nieuw leven.”

CIP+ logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot CIP.nl

Start je gratis maand Inloggen

Rik Torfs
- Rik Torfs vindt de kerk fantastisch: "Maar ze moet niet alle plaats in ons leven innemen"
- Als eeuwig leven niet ter sprake komt blijft er volgens Rik Torfs een onthoofde kerk over
Meer over Rik Torfs »

Klik hier om het boek van Rik Torfs te bestellen

Reacties

Quote: "Toch denk ik dat die houding van de kerk als verrotting waar je kracht uit put echt mogelijk is. " Quote: “Het is een aantrekkelijke gedachte omdat je op deze wijze je persoonlijke geloof niet negatief laat beïnvloeden door de kerk, maar zelfs positieve dingen uit haar falen haalt. Juist uit het falen van de kerk kun je dan nieuwe kracht putten voor je persoonlijk geloof en van daaruit de kerk beter maken. Zoals de verrotting humus biedt voor nieuw Leven" Opmerkelijke, mooie gedachten
M
Mijn ervaring is dat de kerk als instituut een struikelblok vormt voor velen, m.n. dat middeleeuwse en onbijbelse RK-instuut. Ik verbaas mij erover dat dit instituut nog steeds bestaat! Zelf is het me gaandeweg meer en meer duidelijk geworden dat het in de eerste plaats gaat om een persoonlijke relatie met Jezus omdat in Hem alleen onze redding en behoud is. In mijn getuigenis naar anderen probeer ik dat ook bewust uit te dragen en zeker niet het instituut kerk te promoten. Dat brengt mensen doorgaans (helaas) niet dichter bij Jezus!
K
De kerk moet zich onthouden van morele oordelen en de richting van het evangelie wijzen. Wel uitleggen wat het goede is, maar niet oordelen over mensen die wat minder het goede doen.

Wat niet weg neemt dat ambtsdragers niet gemeenteleden mogen beschadigen. Dus dominee's of priesters welke gemeenteleden (seksueel) misbruiken moeten wel degelijk aangepakt worden. Die zijn dan niet geschikt voor hun ambt. En ja, dat is een oordeel, maar wel een oordeel om de zwakkere te beschermen.
Toon meer reacties (4)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen