Piet van Midden
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

06 november 2020 door Piet van Midden

In de Bijbel zien we God ook als moeder

‘Je vader is met mijn familie nooit gelukkig geweest.’ M’n moeder liet het zich ontvallen toen ze nog maar een korte tijd had om te gaan. M’n vader kwam uit een doodeenvoudige familie, verwaterd katholiek. ‘Lid van de katholieke brandweer’ zeiden we altijd lachend. M’n moeder kwam uit een academisch milieu. Ze was downdated, zoals je dat tegenwoordig zegt. In het Engels uiteraard, anders heb je al snel te lang onder een steen gelegen.

Maar hij had het licht gezien, of beter: het Licht had hem gezien. Ik denk dat er nooit twijfel in zijn ziel heeft gehuisd, ook niet toen mijn broer werd doodgereden. Ik ben altijd trots geweest op mijn vader. Mijn eerste onuitwisbare herinneringen aan hem, zijn uit de tijd dat ik met hem meeging op de fiets als hij zondags in evangelisatiebijeenkomsten sprak. Ik zat voor op de stang van zijn Fongers-fiets, op een kussentje, in amazonezit en zong. En mijn vader trapte, tegen weer en wind in. We zijn een keer drijfnat geregend. Hij stond dan in een verbouwd kippenhok of verstoft schoolzaaltje, met het water klotsend in zijn schoenen; en wees op Christus Jezus. Ik was trots op die man. Hij is allang dood maar elke dag kijk ik hem even aan en voor mijn gevoel hij mij, als ik achter m’n bureau ga zitten. Ik weet zeker dat hij op zijn beurt, ook trots was op mij.

CIP+ logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot CIP.nl

Start je gratis maand Inloggen

Reacties

K
Mensen die een bijna dood ervaring hebben ondergaan, spreken vaak van een wezen wat onvoorwaardelijke liefde uitstraalt. En dat is precies wat het beeld van "Onze Vader" wil zeggen: onvoorwaardelijke liefde. Net zoals in de gelijkenis van verloren zoon.
Luister eens naar het lied van Cliff Richard en Helen Shapiro: ‘We being many’. Hierin bezingen zij de ‘moederliefde’ van God, en de steeds weerkerende regel is: ‘God as our Father loves us as a mother loves her new born child’ naar Jesaja 49: 15 (Zoek op!). God is niet mijn Moeder, maar toch zing ik vaak voor mezelf Gez. 864: 3: ‘Zou ooit een vrouw vergeten ‘t kind dat zij in zich droeg, er niet van willen weten, wanneer het naar haar vroeg? Al zou u ook begeven uw moeder vroeg of laat, de Heer zweert bij zijn leven, dat Hij u niet verlaat’.
Dank voor jullie reacties. Die geven aan waar het probleem zit: niet bij de metafoor 'vader' als zodanig. Inderdaad: die staat voor oneindige liefde. Maar het probleem is dat die ervaring door allerlei andere ervaringen met aardse vaders (en soms moeders) wordt overspoeld en geblokkeerd.
Toon meer reacties (2)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Error: could not load events