Almatine Leene en Wim van Vlastuin
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

05 november 2020 door Redactie

Vrouwelijke dominee reageert op brief: ‘Focus op zwijgteksten doet Bijbel te kort’

‘Het lukt mij niet om jouw perspectief mee te maken. Hoe bepaal jij wat cultureel bepaald is in de Schrift?’ Deze vraag is gesteld aan dr. Almatine Leene, de eerste vrouwelijke predikant ooit binnen de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt (GKv). Vragensteller prof. dr. Wim van Vlastuin vindt dat leidinggevende posities in kerken alleen zijn weggelegd voor mannen en schreef aan Leene deze brief. In de zes brieven kijken de broeder en zuster in elkaars hart. Vandaag reageert Leene op de openingsbrief van Van Vlastuin.

Beste Wim,

Ik kan me de ontmoeting vijf jaar geleden in Amerika ook nog herinneren. Grappig dat we dan nu bij elkaar om de hoek wonen. Het zou inderdaad mooi zijn om een keer een kop koffie te drinken en verder door te spreken. Maar voorlopig doen we het maar even op schrift. Wel zo corona-proof!

CIP+ logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot CIP.nl

Start je gratis maand Inloggen

Briefwisseling vrouw in ambt
- HHK-hoogleraar schrijft brief aan vrouwelijke dominee: ‘Ik was geschokt’
- Hoogleraar reageert op brief vrouwelijke dominee: ‘Jezus riep geen vrouwen tot apostel’
- Slotbrief hoogleraar aan vrouwelijke dominee: ‘Het is mij niet gelukt om jouw uitleg te volgen’
- Vervolgbrief van vrouwelijke dominee: ‘Ik laat mij leiden door de Bijbel, niet door de cultuur’
- Slotbrief vrouwelijke dominee: ‘Winst dat je hebt ontdekt dat ik de Bijbel serieus neem’
Meer over Briefwisseling vrouw in ambt »

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

"Ik zie het juist als leiding van de Heilige Geest dat we in het spoor van Jezus dichterbij de bedoeling komen van de schepping van man en vrouw en dus van Gods Woord." Zou voor mij een sterk argument kunnen zijn en dan zeker voor deze tijd waarin we de komst van Jezus spoedig mogen verwachten. En dan zullen we allen heersen en regeren samen met Jezus, zonder onderscheid van man en vrouw.
K
Hoewel ik het een boeiende briefwisseling vind, zie ik eigenlijk bij beide partijen al iets mis gaan. Vlastuin gaat er (dus onterecht) vanuit dat teksten cultuur bepaald zijn en Leene van mening is dat het niet toestaan van vrouwen in een ambt, een vorm van onderdrukking is.

De echte vraag ontbreekt echter aan beide kanten: wat zijn je motieven voor de keuzes die je maakt. Waarom is het voor jou zo belangrijk? Waarom is Vlastuin geschokt? Waarom wil Leene dominee zijn? Beide vragen kruisen elkaar op het punt: hoe lees je de bijbel.
H
Beste Almatine, Paulus schrijft in de 1e Timotheus brief dat het verbod van spreken van de vrouw in de gemeente teruggaat op de scheppingsorde en de zondeval. Beiden gelden voor ieder mens, van alle eeuwen, geslachten, talen en culturen.Dezelfde Paulus schrijft in de Efeze brief hoofdstuk 4 dat leraren de luisteraars moeten leiden naar de éénheid van het geloof. Dat is dan het gehoorzaam zijn aan Het Woord, aan Jezus Christus. Hij is De Weg, DE Waarheid en Het Leven. DE Waarheid laat geen ruimte voor eigen interpretatie.
Toon meer reacties (28)