Willem Ouweneel
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

05 november 2020 door Willem J. Ouweneel

Waarom complottheorieën nauwelijks weerlegd kunnen worden

Een complottheorie is een theorie die beweert dat een bepaalde gebeurtenis of toestand het gevolg is van een complot of samenzwering van een geheimzinnige persoon of groep mensen, die daar kwade bedoelingen mee heeft en probeert in de schaduw te blijven. Ik noem het geloof in zulke theorieën complottisme. Het is van alle tijden.

Zo werd in de Middeleeuwen een pestepidemie door veel mensen toegeschreven aan de boosaardige opzet van een bepaalde minderheid, met name de Joden. Maar ook kunnen minderheden complottheorieën verspreiden om daarmee argwaan te zaaien ten aanzien van de heersende machten: de overheid, maar ook een onzichtbare elite (de deep state in Amerika), of de media (denk aan het sleutelwoord fake news, ‘nepnieuws’), of ‘de’ wetenschap. Theoretisch zou een complottheorie correct kunnen blijken te zijn, maar in de praktijk blijkt het complottisme terug te gaan op morbide fantasie. Het wijkt dan ook altijd af van de heersende opinie onder historici en andere wetenschappers. Dit verschijnsel wordt gelegitimeerd door een beroep op ‘eigen’ bronnen: obscure ‘wetenschappers’ en tijdschriften, websites die de ‘gewone’ mensen niet kennen, ‘denkers’ die geacht worden ver uit te steken boven gangbare autoriteiten en wetenschappers. Daardoor kan het complottisme ook nauwelijks weerlegd worden: mensen geloven wat zij willen geloven en laten zich hun favoriete ‘bronnen’ niet afpakken.

CIP+ logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot CIP.nl

Start je gratis maand Inloggen

Reacties

A
Medicijnen die tientallen jaren oud zijn en bekend staan om hun veiligheid en effectiviteit en die de meeste Corona patiënten in enkele dagen genezen, worden verbannen door overheden en doodgezwegen door media... en een vaccin dat normaal gezien 10-20 jaar getest moet worden voor het veilig is, wordt nu in enkele maanden ontwikkeld zonder noodzakelijke veiligheidstests, zonder dat men weet of het überhaupt zal werken, en wordt dwingend opgelegd aan de hele wereld...zijn natuurlijk ook complotheorieen of niet?
T
Heer Ouweneel bedankt voor uw schrijven! Het is inderdaad voor christenen soms moeilijk het hoofd koel te houden. Maar gelukkig is Gods Woord een licht op ons pad en een lamp voor onze voeten (Psalm 119:105).
S
Als ik twee phrases uit de Bijbel mag benoemen die in combinatie met elkaar ons als Christenen in kritische gevallen (wanneer mogelijkerwijs ons zielenheil op het spel staat; denk aan: 'het teken van het beest') ons wel degelijk aanzet tot nader onderzoek & analyse van zo'n complottheorie:Psalm 2 enerzijds, het gebod van Jezus om in de laatste dagen alert te zijn (zelfs de uitverkorenen kunnen mogelijkerwijs misleid worden door de boze) anderzijds. Ik zeg dat met de aanname dat Jezus heeft bedoelt dat we deze alertheid ACTIEF gebruiken.
Toon meer reacties (13)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen