arjan lock
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

04 november 2020 door Arjan Lock, EO Visie

Hoe we over belangrijke onderwerpen spreken is eerder polariserend dan verbindend

We leven in een tijd waarin velen publiekelijk uitgesproken ideeën uitventen, zich erop laten voorstaan dat ze dapper tegen de stroom roeien en daarmee onze samenleving een dienst bewijzen. Het baart me zorgen.

Of het nu complotdenkers zijn, Black Lives Matter-supporters of politici die zich na de gruwelmoord op een Franse docent vol in het islamdebat storten: menigeen roept dat Nederland ‘drastisch moet veranderen’ en deinst niet terug voor stevige stellingnames.
De manier waarop we momenteel over allerlei belangrijke onderwerpen spreken, werkt eerder polariserend dan verbindend. Al te vaak lijken we elkaar domweg niet meer te (willen?) verstaan, zijn we niet bereid werkelijk te luisteren als iemand andere meningen ventileert dan de onze. En al snel verwijten we ‘de ander’ dat-ie dom of zelfs stekeblind is.

CIP+ logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot CIP.nl

Start je gratis maand Inloggen

Reacties

Beste Arjan,

Mooie woorden, maar het "samen" is meer en meer een eenrichting uit. Zoveel onderwerpen waar niet meer anders over gedacht mag worden, dát is eng. En dat polariseert wanneer je blijft bij de jou overgeleverde en voor jou heilzame uitgangspunten en overtuigingen.

En de twee voorbeelden die je geeft die jou hoopvol stemmen, stemmen mij niet hoopvol: de ene waait met alles mee, de andere had in zijn hart kennelijk niet zoveel affectie met het Nederlandse volk als gedacht, of voelde zich daar boven.
En Arjan,

Nu we het toch over "samen hebben.

Waarom KRO NCRV en EO niet meer samen de Pasion organiseren.....

Is de polarisatie zelf daar, bij jullie, toegeslagen? Of bleef je (nog een beetje) trouw aan de " oude" uitgangspunten........?

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen