Staaij
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

03 november 2020 door Redactie

Kees van der Staaij kritisch op PVV en FVD: "Fundamentele vrijheden bij hen niet in veilige handen"

Vrijwel alle partijen in de Tweede Kamer weigeren samen te werken met Forum voor Democratie (FVD) en de Partij Voor de Vrijheid (PVV). De SGP behoort niet bij die partijen, zo bleek gisteren uit de woorden van Kees van der Staaij. Toch ziet hij partijen als CDA en ChristenUnie als de eerste natuurlijke bondgenoten van zijn partij. Fundamentele vrijheden voor christenen zijn volgens hem namelijk niet in veilige handen bij FVD en PVV.

CIP+ logo

Dit artikel is je cadeau gedaan door CIP+ lid Patrick Simons.

Word ook lid

Van der Staaij sprak tijdens de boekpresentatie van ‘Concurrent of bondgenoot, een christelijk perspectief op populisme’. Auteur Hans van de Breevaart, in dienst van het Wetenschappelijk Instituut (WI) van de SGP, beschrijft in het boek hoe de SGP volgens hem om moet gaan met rechts-populistische partijen. Hij stelt onder meer dat hij zijn partij liever in coalitie ziet met VVD, CDA en FVD dan met de ChristenUnie. Daarbij kwamen onder andere Cor Verkade, Gertjan Schutte én Kees van der Staaij aan het woord.

"Het Woord van God als grondslag is nog steeds beslissend voor de positionering van de SGP"

Het was Van der Staaij opgevallen dat het Wetenschappelijk Instituut (WI) veel bezig is met het populisme. Hij haalde daarbij uitlatingen van Jan Schippers, directeur van het WI, aan. “Het opvallende was dat er een vermanende vinger van Jan Schippers omhoogging. SGP, pas op voor de populisten. Want bij de ogenschijnlijke overeenkomsten zijn er ook hele grote verschillen als het gaat om het individualism wat erachter zit en het andere mens- en wereldbeeld dat erachter schuilgaat. Let ook op de donkere kanten. Deze nieuwe studie hangt eigenlijk helemaal de andere kant op. Hier wordt eigenlijk gezegd: staar je niet blind op de schaduwkanten, maar zie juist op de aansprekende overeenkomsten.”

Van der Staaij vroeg zich hardop af hoe SGP zich het beste kan verhouden tot partijen als FVD en PVV: “Ik denk dat het heel belangrijk is dat je allereerst goed weet waar je zelf staat. Wat je eigen politieke huis en fundament is. Voor mij staat als een huis dat dat voor de SGP gevonden kan worden in het Woord van God als grondslag voor de politiek.” De fractievoorzitter van de partij vindt dat nog steeds beslissend voor de positionering van de SGP: “Alle partijen die bij die grondslag het meeste verwantschap tonen zijn het meest onze natuurlijke bondgenoten. En dan kom ik daarmee allereerst uit bij de ChristenUnie en het CDA.”

Er zijn volgens Van der Staaij dan ook zeker overeenkomsten te zien met die partijen in de praktijk van de politiek: “Denk bijvoorbeeld aan het beleid rond prostitutie. Dat was pas nog in de Kamer aan de orde. Partijen als de PVV en FVD steunen een voorstel om daar paal en perk aan te stellen dan niet. Ik denk aan een onderwerpen als abortus en euthanasie. Uiteindelijk krijg je in een debat over medische ethiek vooral steun van een partij als ChristenUnie en mindere mate ook het CDA. Dit zijn hele belangrijke onderwerpen. Denk ook aan zondagsrust. PVV heeft helemaal niets met de wijze waarop de SGP de zondagsrust wil beschermen. Ik denk ook aan christelijk onderwijs.”

"Fundamentele vrijheden, die voor ons essentieel zijn, zijn bij FVD en PVV niet in veilige handen."

Van der Staaij begint vervolgens over de coronacrisis: “Toen werd het even spannend en moesten de partijen kiezen. Moeten de kerken ook op slot? Tot mijn verrassing en teleurstelling gingen partijen als PVV en Forum mee met een aantal partijen ter linkerzijde om te zeggen: op slot die kerken, even niets te maken met vrijheid van godsdienst. Ook die fundamentele vrijheden, die voor ons essentieel zijn, zijn bij die partijen niet in veilige handen.”

Daar stopt het verhaal van Van der Staaij echter niet, zo benadrukt hij. De fractievoorzitter van de SGP ziet namelijk ook dat partijen als de Forum voor Democratie en PVV op bepaalde punten overeenkomen met zijn eigen partij: “Op actuele, belangrijke onderwerpen zien we wel degelijk dat ook partijen als PVV en Forum een steun in de rug kunnen opleveren voor punten die wij al jarenlang in het parlement naar voren brachten.” Daarbij noemde hij onderwerpen als de visie op Europa, het maakbaarheidsdenken rondom het klimaat en migratie: “Er zijn zeker punten van samenwerking waar wij in de praktijk ook voluit gebruik van maken.”

“Wij vinden dat geen partij melaats is”, vervolgt hij. “Het geeft geen pas om te doen alsof je met iedere partij kunt samenwerken en coalities kunt vormen, maar dat deze partijen melaats zijn en dat er niet mee samen te werken valt. Dat gaat er bij ons niet in. Laten we alle partijen op dezelfde manier bejegenen. Kijken waar er overeenkomsten zijn en waar we gezamenlijk kunnen optrekken.

Bekijk hieronder de hele lezing vanaf minuut 22.

CIP+ logo

Christenen die meer diepgang willen kiezen voor CIP+

Je las net een gratis CIP+ artikel. Meld je aan en start je gratis maand.

Start je gratis maand

Politiek
- Coronadebat: ChristenUnie steunt nieuwe maatregelen, SGP blijft zeer kritisch
- Achterban ChristenUnie vindt dat 'klimaat' hoogste prioriteit moet krijgen bij onderhandelingen
- Waarom voor de ChristenUnie een spannende tijd aanbreekt - CIP Podcast
- Kees van der Staaij messcherp tijdens formatiedebat: "Dit is toch gewoon poppenkast?"
- Historisch moment voor SGP in strijd voor éénverdieners: 'Prachtige mijlpaal'
Meer over Politiek »

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

J
Jammer zo n uitspraak.

Fundamentele vrijheden? Bestaansrecht Israel? Recht op leven?

Een partij als D 66 met Kaag die actief de anti Israel boycot BDS steunt die door de BRD als anti semitisch wordt veroordeeld ? En dan de D 66 voltooid leven wet? Het recht op leven is straks ook niet meer veilig voor ouderen; ze moeten zich gaan verantwoorden als ze ouder zijn dan 75 want hun leven is volgens D 66 voltooid!

Gaat zelfs de SGP nu ten onder aan de 1 meningsdicatuur van NDDRland?
J
Valt me tegen van v.d. Staat. C.u en CDA zetten de grenzen wagenwijd open voor de Islam.Dan hebben we straks helemaal niets meer te kiezen, Kees.Kijk maar om je heen waar het dan naar toe gaat. Be hoorlijk naïef . Israël komt er ook bekaaid of met C.u en CDA

Om over de VVD maar te zwijgen met hun links beleid.Hoop dat je tot inkeer komt, Kees.!Jammer dat niet het volledige en juiste verhaal wordt verteld. Alsof die fundamentele vrijheden voor christenen alleen bij FvD en PVV niet in veilige handen zijn en wel bij de linkse partijen en VVD. Dan mi toch veiliger bij FvD en PVV dan bij de linkse partijen en VVD.
Toon meer reacties (6)