Martijn Vroom
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

30 oktober 2020 door Jeffrey Schipper

Burgemeester roept kerken op om af te schalen naar 30 kerkgangers

In tegenstelling tot de kerken in de regio laat de oud gereformeerde gemeente in Nederland (oggiN) in Krimpen aan den IJssel meer dan 30 kerkgangers toe. Als het aan burgemeester Martijn Vroom ligt, komt daar vanaf komende zondag verandering in. “Weten dat je grondwettelijk meer mogelijkheden hebt, maar er nu even geen gebruik van maken hoort bij offers die we nu moeten brengen”, zegt de burgemeester van Krimpen aan den IJssel in gesprek met CIP.nl.

CIP+ logo

Dit artikel is je cadeau gedaan door CIP+ lid Jeffrey Schipper.

Word ook lid

De bevindelijk-gereformeerde kerk ligt al wekenlang onder een vergrootglas. Journalisten van onder andere het Algemeen Dagblad (AD) en RTV Rijnmond houden het aantal kerkgangers nauwlettend in de gaten. Afgelopen zondag bezochten opnieuw 200 kerkgangers de dienst. Het kerkgebouw biedt ruimte aan 1350 personen. Dit is een principiële keuze. “We willen ons houden aan Gods Woord en de onderlinge bijeenkomsten niet nalaten”, liet A. van Vliet, scriba van de gemeente eerder weten. Hij benadrukt dat de RIVM-richtlijnen in acht worden genomen.

"Vergeet niet dat de kerken zelf met minister Grapperhaus (Justitie) hebben afgesproken om terug te schalen naar 30 kerkgangers."

U roept kerken op om af te schalen naar maximaal 30 kerkgangers. Deze oproep werd maandag gedaan in een bijeenkomst met verschillende voorgangers uit Krimpen aan den IJssel. Wat was de aanleiding van deze meeting?
“Als burgemeester van een gemeente met 17 kerkelijke gemeenten vind ik het een goede gewoonte om zo nu en dan elkaar te ontmoeten. Dit doen we twee keer per jaar. Dit overleg stond al gepland voordat het dringende advies werd gegeven om met maximaal 30 mensen bij elkaar te komen. We spraken maandag niet alleen over de coronamaatregelen. Ook thema’s als eenzaamheid en de toekomst van de kerken stonden centraal.”

In kerken is maatwerk mogelijk. In Nederland is sindsdien geen grote corona-uitbraak bij kerkendiensten geweest. Vanwaar uw oproep?
“Hoewel het geen verplichting is, heb ik vanaf het begin van de coronacrisis kerken opgeroepen om hun verantwoordelijkheid te nemen en het maximale te doen om weer met duizend mensen naar de kerk te gaan. Naar dat ‘oude normaal’ kijken we allemaal uit, inclusief ikzelf.”

Dat neemt niet weg dat kerken vanaf het begin van de crisis de RIVM-richtlijnen in acht nemen en er geen grote corona-uitbraak bij een kerk is ontstaan.
“De kern van de zaak is dat we zo snel mogelijk terug willen naar het ‘oude normaal’”, maakt de CDA-burgemeester duidelijk. “Hoe sneller hoe beter. Vergeet niet dat de kerken zelf met minister Grapperhaus (Justitie) hebben afgesproken om terug te schalen naar 30 kerkgangers.” De burgemeester verwijst naar een overleg tussen vertegenwoordigers van kerken en religieuze organisaties, het Interkerkelijk Contact in Overheidszaken (CIO) en Grapperhaus. Vandaaruit ontstond begin oktober het dringende overheidsadvies om niet meer dan 30 personen per kerkdienst te ontvangen.

"Ik wil kerken niets opleggen. De vrijheid van godsdienst en geweten vind ik cruciaal."

“Mijn oproep is dan ook: houd je als kerk aan wat destijds is afgesproken en draag zo een steentje bij aan het terugdringen van het virus. Ik wil kerken niets opleggen. De vrijheid van godsdienst en geweten vind ik cruciaal. Ik ben van mening dat kerkleden bij zichzelf moeten nagaan wat de grootste verantwoordelijkheid is: alle rechten die ik heb aanvaarden of een tandje terug en een steentje bijdragen aan het terugdringen van het virus. Ik roep op tot het laatste.”

Het dringende advies kwam inderdaad na een overleg tussen het CIO en de minister. Dat is niet één op één overgenomen door de Oud Gereformeerde Gemeenten in Nederland. Men pleitte voor een substantiële beperking van het aantal kerkgangers, zonder specifieke maximumaantallen te noemen.
“Ook deze kerk was door het CIO vertegenwoordigd. De vraag is: gaat het om het houden van wettelijke regels of het nemen van onze verantwoordelijkheid? Ik zeg: het laatste. En nogmaals, daarmee leg ik niets op. Dit is een dringend verzoek.”

Nadat alle kerken in de eerste golf het aantal kerkgangers afschaalden werd vanaf 1 juli maatwerk toegepast en rekening gehouden met de grootte van het kerkgebouw. Zo kunnen honderden kerkgangers, de coronamaatregelen in acht nemend, bij elkaar komen. Wat is er sindsdien veranderd dat er nu dringend wordt geadviseerd om met maximaal 30 kerkgangers bijeen te komen?
“Tot voor kort stond Krimpen wekenlang in de top vijf van Nederlandse gemeenten met de meeste coronabesmettingen”, antwoordt de burgervader. “Nog altijd zitten we 25 procent boven het landelijke gemiddelde. Ook het aantal sterfgevallen is flink omhooggeschoten. Sinds juli is er dus veel veranderd. Sterker nog, de versoepelde maatregelen hebben bijgedragen aan de toename van het aantal besmettingen.”

"Weten dat je grondwettelijk meer mogelijkheden hebt, maar er nu even geen gebruik van maken hoort bij offers die we nu moeten brengen."

Wat als de oud gereformeerde gemeente in Nederland opnieuw niet naar uw oproep luistert en men in de Mieraskerk weer met 200 mensen samenkomt?
“Ik heb goed contact met de plaatselijke predikant – ds. A. Kort – maar op dit punt verschillen we van mening. Dat kan en mag. Maar ik herhaal mijn oproep aan de kerkgangers: neem je verantwoordelijkheid.”

Uit de cijfers blijkt dat de bron bij minder dan 1 procent van het aantal coronabesmettingen is terug te voeren op religieuze bijeenkomsten. Dat is voor u geen reden om hier milder in te staan?
“Mijn oproep geldt niet alleen voor kerken en geldt voor alle plekken waar veel mensen samenkomen. Denk aan demonstraties. Ook deze vallen onder de uitzonderingspositie, maar ik vind het ook in dat geval niet wijs dat men met meer dan 30 mensen bij elkaar komt. En ik zie dat er mensen zijn die de gebeurtenissen gebruiken om lasterlijk te spreken over geloof en de kerk. Dat kwetst mij in mijn ziel. Dat neemt niet weg dat ik een beroep doe op de verantwoordelijkheid die ook kerkgangers hebben.”

Sommigen stellen dat christenen als het gaat om het in acht nemen van een overheidsadvies een voorbeeldfunctie hebben. Speelt dit argument ook een rol bij uw oproep?
“Jazeker. Ik ben kerklid en mijn vrouw is dominee. Zij vindt het moeilijk dat ze digitaal moet preken en ook haar pastorale bezoeken lijden onder deze situatie. Maar als er één groep is die zou moeten laten zien bereid te zijn om offers te brengen, zijn het kerkgangers. Weten dat je grondwettelijk meer mogelijkheden hebt, maar er nu even geen gebruik van maken hoort bij die offers. En nee, dat kan ik niet opleggen. Het zou uit de mensen zelf moeten komen. En ik heb de hoop dat dit ook gebeurt”, aldus Vroom.

Ds. A. Kort laat namens de Mieraskerk in Krimpen aan den IJssel tegenover CIP.nl weten momenteel geen behoefte te hebben om de media over deze kwestie te woord te staan. “Dit onderwerp gaat ons te veel beheersen en we worden moe van de gesprekken hierover.” Ook scriba A. van Vliet is niet bereid tot commentaar.

Foto: Gemeente Krimpen aan den IJssel

CIP+ logo

Christenen die meer diepgang willen kiezen voor CIP+

Je las net een gratis CIP+ artikel. Meld je aan en start je gratis maand.

Start je gratis maand

Corona
- HHK: overweeg om anderhalve meter afstand te houden in de kerk
- PKN: Gepast afstand houden, blijft het advies
- GerGem juicht afschaffing anderhalvemeterregel toe en onderstreept voorzichtigheid
- Advies CIO: geen coronapas in kerken en goede ventilatie
- Waarom ChristenUnie en SGP zich verzetten tegen de coronapas
Meer over Corona »

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

K
@Martijn de Vos: ken je de term "quoteverkloten"? Handelingen 4:18: En als zij hen geroepen hadden, zeiden zij hun aan, dat zij ganselijk niet zouden spreken, noch leren, in den Naam van Jezus.

Dat is hier toch totaal niet aan de orde?

M
Deze burgemeester zou dus WEL beter moeten weten met zijn achtergrond. Handelingen 4:19 Oordeel zelf wie wij gehoorzaam moeten zijn....... Bij een advies geldt: zelf afwegen wat voor gaat, de Wet van God of het advies van de overheid. Nou het eerste dus ;) Respect voor ds. A. Kort dat hij voet bij stuk houdt! Dit zouden meer kerken moeten doen.
R
Ds. A. Kort “Dit onderwerp gaat ons te veel beheersen en we worden moe van de gesprekken hierover.”Begrip!
Toon meer reacties (1)