Willem Ouweneel
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

29 oktober 2020 door Willem J. Ouweneel

Luther en Faust: de wereld van God en van de duivel

Weet jij wat het verband is tussen Wittenburg (in Duitsland) en Waardenburg (in de Betuwe)? Ik zal het je meteen vertellen: de grote magiër doctor Faust heeft volgens de legenden zowel in Wittenburg als op kasteel Waardenburg gewoond. Als je het kasteel bezoekt, worden je nog bloedvlekken getoond die van Faust afkomstig zouden zijn, en wel van zijn duivelse praktijken… Gelukkig hebben die weinig blijvende schade aangericht: Waardenburg is een degelijk bevindelijk-gereformeerd dorp.

Over vlekken gesproken: op de Wartburg, een burcht in de vroegere DDR in de buurt van Bachs geboorteplaats Eisenach, heb ik de inktvlekken gezien die ontstaan zouden zijn toen Luther zijn inktpot naar de duivel gooide, omdat die hem bij zijn bijbelvertaalwerk stoorde. Duivelse bloedvlekken op de Waardenburg, anti-duivelse inktvlekken op de Wartburg. De namen van de twee burchten lijken zelfs op elkaar…

CIP+ logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot CIP.nl

Start je gratis maand Inloggen

Reacties

Soms geniet ik van de spits gevonden parallellen van de heer Ouweneel. In de zelfde periode 1500 bestaat naast de legende van Faust, een letterkundig meesterwerk, het beroemde ,,Marieken van Nimwegen", dat evenals de Goetheaanse Faust, afloopt op de uiteindelijke bevrijding van de heldin. Dit i.v.m. Luther en latere christelijke moralisten tot in onze dagen, voortgegaan zijn met sensualiteit, opgeroepen door de vrouw, voor een der eerste oorzaken te houden van de ontbinding en de dood van de ziel.
Immers, is de grootste zonde van de duivel is volgens de theologen de hoogmoed; (Ezech.28:17) volgens de moralisten, predikers en mystici in de middeleeuwen daarentegen, werden de mensen een prooi van de duivel door wellust. De verzoekingen die het meest verhaald of gesymboliseerd worden rond de grote kluizenaars en boetelingen, zijn vrouwen die de heiligen trachten trachten te verleiden om God te verraden. (Gen.3:15,16)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Error: could not load events