piet van midden
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

23 oktober 2020 door Piet van Midden

Trump regeert met zijn smartphone

Ik neem u graag even mee terug naar september 2012. Een alleraardigst meisje uit Haren, Merthe, postte op Facebook een uitnodiging voor haar verjaardag. Al snel had ze door dat ze een foutje had gemaakt en niet alleen haar vriendenkring had uitgenodigd, maar de invitatie breed op het WWW had gepost. De gevolgen waren nauwelijks te overzien. Project X kwam op gang. 30.000 mensen kwamen in beweging. Niet om Merthe te feliciteren, maar om de boel in Haren te slopen.

Het werd groot nieuws. In een ommezien was duidelijk wat deskundigen allang wisten: de sociale media zijn een machtsfactor van betekenis. Ze brengen ‘het volk’ moeiteloos op de been. Het maakt niet uit waarvoor of waartegen. Geert Wilders, Donald Trump, Thierry Baudet of islamisten: ze spelen met de sociale media en de sociale media spelen met hen. Een riskant spel: het kan je dood worden. Trump regeert met zijn smartphone. Met Twitter spreekt hij de onderbuikgevoelens van de blanke onderlaag van de Amerikanen aan. De mensen die het spel verloren hebben, denken in hem een stem, een medestander te hebben.

CIP+ logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot CIP.nl

Start je gratis maand Inloggen

Reacties

"Maar Christus ziet in die massa een kudde .... " Dus Hij kijkt 'gij geheel anders'. Nu wij nog, denk ik dan.
M
Dat in dit artikel alleen Wilders, Baudet en Trump worden genoemd als personen die spelen met social media vind ik zeer opmerkelijk alsof dit niet door vele leiders en politici wordt gedaan vandaag de dag. Daarnaast zijn juist deze genoemde personen hoofdzakelijk afhankelijk van social media omdat zij het immers niet moeten hebben van het eenzijdige en gekleurde nieuws van de reguliere media (radio, televisie en kranten).
M
Liever 4 jaar Trump, dan 4 dagen Biden.
Toon meer reacties (5)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen