Jacobs
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

22 oktober 2020 door Patrick Simons

Opperrabbijn Jacobs vindt schuldbelijdenis kerken niet nodig

Deze week werd bekend dat Nederlandse kerken rondom de herdenking van de Kristallnacht schuld willen belijden voor hun nalatige houding ten opzichte van Joden tijdens de holocaust. Opperrabbijn Jacobs stelt in een reactie het te waarderen, maar een schuldbelijdenis vindt hij niet echt nodig: "Kinderen hoeven geen schuld te bekennen voor de daden van hun ouders." 

Verschillende afgevaardigden van kerken uit de gereformeerde gezindte hebben een handreiking opgesteld die kerken zondag 15 november in de dienst kunnen gebruiken. In deze handleiding wordt schuld beleden voor de nalatige houding van kerken in de Tweede Wereldoorlog. Ze willen deze dag uitroepen tot een zondag van verootmoediging en schuld. De handreiking werd ondertekend door predikanten uit de Gereformeerde Bond (PKN), Hersteld Hervormde Kerk (HHK), Christelijk Gereformeerde Kerken (CGK) en Gereformeerde Kerken Vrijgemaakt. Los daarvan gaat ook René de Reuver, scriba van de PKN tijdens de herdenking van de Kristallnacht schuld belijden.

CIP+ logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot CIP.nl

Start je gratis maand Inloggen

Reacties

P
Ik ben het hierin eens met de opperrabbijn. Wat de rabbijn zegt komt een op een overeen met Ezechiël 18. Daarbij is er ook een andere kant: christenen, kerken en ook kerkleiders die zich wèl hebben ingezet om Joden te beschermen. We verlangen toch ook niet van de Joodse gemeenschap dat ze daar de nazaten van deze mensen nog voor bedanken?
C
Beste meneer Jacobs. N.a.v. dit artikel ben ik benieuwd hoe u dan kijkt naar het gebed van Nehemia waarin hij plaatsvervangend schuld belijdt voor zijn volk en zijn familie? Komt zijn gebed en belijdenis niet juist voort vanuit een Joods en Bijbels principe en besef dat de kinderen een erflast mee kunnen dragen? Ook al zijn ze daar niet persoonlijk verantwoordelijk voor?
H
Wanneer je schuld belijdt en vervolgens BDS of andere organisatie steunt die Israel willen boycotten en/of vernietigen heeft een schuldbelijdenis geen enkele waarde.
Toon meer reacties (14)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen