holocaust
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

22 oktober 2020 door Redactie

Nederlandse kerken belijden schuld voor nalatigheid tijdens holocaust: "Duistere erfenis"

Protestantse kerken gaan komende maand rondom de herdenking van de Kristallnacht hun schuld belijden voor hun nalatige houding ten opzichte van Joden tijdens de holocaust. Een aantal personen en organisaties uit de gereformeerde gezindte roepen op om zondag 15 november uit te roepen tot een zondag van verootmoediging en schuld. Er is een speciale handreiking opgesteld voor kerken die hier aandacht aan willen besteden. Ook de PKN gaat schuld belijden.

“In de handreiking spreken kerken uit nalatig te zijn geweest in het beschermen en opkomen voor de bedreigde Joodse gemeenschap in ons land tijdens holocaust”, valt er in een verklaring te lezen. “Het feit dat we in 2020 herdenken dat 75 jaar geleden de Tweede Wereldoorlog eindigde, is de aanleiding tot dit initiatief.” De handreiking is onder andere ondertekend door ds. C. P. de Boer (CGK), ds D. J. Diepenbroek (HHK), ds R. ter Beek (GKv) en ds. A. A. A. Prosman (Gereformeerde Bond). Ze roepen kerken op om de teksten in de handreiking een plaats te geven in de eredienst van 15 november. Daarbij verzoeken ze de tekst niet te wijzigen.

CIP+ logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot CIP.nl

Start je gratis maand Inloggen

Reacties

H
Wanneer je schuld belijdt en vervolgens BDS of andere organisatie steunt die Israel willen boycotten en/of vernietigen heeft een schuldbelijdenis geen enkele waarde.
H
Heel positief wat mij betreft. Ik weet dat er verschillend over gedacht wordt, maar het signaal wat afgegeven wordt is constructief.

Wat me dan wel weer (niet) verbaasd is dat de GerGem niet mee ondertekend. In wat voor bubbel leef je dan? Was de houding van Ds. Kersten zo positief? Nu een kans om dat recht te zetten, en je wijst het weer af. Hoe vast kun je zitten in eigen gelijk.
K
Enerzijds goed dat deze schuldbelijdenis wordt uitgesproken. Anderzijds moet men wel heel goed beseffen dat degenen die de schuldbelijdenis uit spreken, dit doen als kerkelijke gemeenschap, en geen oordeel uitspreken over de mensen die toen de gemeenschap vormden. Het is ook niet zomaar dat er 75 jaar voor nodig is. De mensen die toen de gemeenschap vormden, leven nu niet meer.
Toon meer reacties (5)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Error: could not load events