wallen
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

22 oktober 2020 door Patrick Simons

Prostituees tussen wal en schip: "Merendeel van de vrouwen wil dat ramen sluiten"

Om het snel aantal stijgende besmettingen met het coronavirus tegen te gaan, gelden er sinds kort weer strenge maatregelen waaronder een volledige sluiting van de horeca. Vreemd genoeg zijn de Amsterdamse Wallen nog steeds geopend. Maar de situatie van de prostituees wordt er niet beter op, zo vertelt hulpverlener Frits Rouvoet. Hij luidt de noodklok over de situatie voor prostituees in Nederland en roep de hulp in van politiek, kerken en christenen: “Het systeem houdt de vrouwen nu eigenlijk in de prostitutie.”

Rouvoet zit zelf thuis in quarantaine omdat iemand in zijn directe omgeving besmet is met het coronavirus. Vanuit thuis doet hij echter zijn uiterste best om met name de politiek bewust te maken van de grote problemen op de Wallen. “De situatie van de dames in het Red Light district op dit moment is niet best. Ze voelen zich onveilig en zijn onzeker over wat er gaat gebeuren. Overal worden maatregelen genomen, maar de Wallen blijven gewoon open. Er komen nauwelijks klanten meer. Maar er lopen wel dealers en andere mensen rond om rotzooi te trappen waardoor het een stuk onveiliger is.”

CIP+ logo

Dit artikel is je cadeau gedaan door CIP+ lid Patrick Simons.

Word ook lid
"De dames voelen zich onveilig en zijn onzeker over wat er gaat gebeuren."

“Twee van onze teamleden liepen deze week op straat over de Wallen”, vertelt Rouvoet. “Zij vertelden dat de sfeer een stuk grimmiger is geworden. Normaal is het een stroom aan toeristen en klanten, maar nu liepen ze er haast alleen rond. Het is hartstikke stil daar.”

Goed nieuws, zou je als christen kunnen denken. Rouvoet vertelde eerder in gesprek met CIP.nl echter al dat dit veel te gemakkelijk gedacht is. Tijdens de eerste coronagolf werden de ramen namelijk volledig gesloten. “Je kunt wel blij zijn dat de ramen dicht zijn, maar sta je vervolgens als christen dan ook naast deze vrouwen die grote problemen hebben?, vroeg hij zich destijds af. “Of gaat het je alleen om het afschaffen van prostitutie?”

Nu gaan de ramen (nog) niet dicht. Rouvoet sprak echter al meerdere meisjes die liever hebben dat alles dicht gaat in plaats van de huidige situatie. “Driekwart van de vrouwen die wij spreken, geeft aan dat ze liever hebben dat de boel gesloten wordt. Dan weten ze waar ze aan toe zijn.”

Veel kan Rouvoet er met zijn stichting Bright Fame niet aan doen. Hij deed wel een oproep aan de politiek. “We hebben het allemaal over zorgen voor elkaar in dit land. Je wordt haast omvergeblazen met deze boodschap. Op de Wallen staat bijvoorbeeld een heel groot hart waar op staat dat we afstand van elkaar moeten houden. En de dames dan? Daar zit 1,5 meter afstand er niet in hoor. En een mondkapje gaat ook niet.”

“Het is niet zo dat ze zomaar even kunnen stoppen omdat het onveilig is”, vervolgt Rouvoet. “Dan hebben ze geen uitkering en krijgen ze niets. Het systeem houdt ze nu eigenlijk in de prostitutie terwijl er best een aantal zegt dat ze er mee willen stoppen.”

Rouvoet deed een oproep aan de overheid om iets te doen. Daar kreeg hij tot dusver geen respons op. Hij heeft wél regelmatig contact met Don Ceder, gemeenteraadslid namens de ChristenUnie in Amsterdam en met Stieneke van der Graaf, Tweede Kamerlid namens diezelfde partij. Hetzelfde geldt voor Anne Kuik die namens CDA in de Kamer zit. “Ook bij hen uit ik mijn zorgen. Zij brengen dat aan de orde. De Raad in Amsterdam geeft echter aan op het moment niets te kunnen doen. Dat is allemaal leuk en aardig, maar die dames schieten daar niets mee op. Het gaat echt niet goed met ze.”

Kerken en christenen proberen tijdens de coronacrisis zoveel mogelijk te helpen in de maatschappij. Dat blijkt onder meer uit het initiatief ‘Niet alleen’. Recent stuurden kerken opnieuw een brief aan het kabinet waarin ze hun hulp aanboden. Tijdens de crisis. Merkt Rouvoet op de Wallen eigenlijk iets van die hulp? “Jazeker”, antwoordt hij. “We worden wel gebeld door kerken. Ze bidden voor ons, vragen hoe ze kunnen helpen en er worden ook giften overgemaakt, zodat wij de vrouwen kunnen helpen.”

"Het wordt tijd dat er van bovenaf maatregelen worden genomen. Deoverheid moet de ramen gaan sluiten."

Het belangrijkste voor veel vrouwen is een andere woning. Dan zijn de kosten namelijk een stuk lager. “Daarna kunnen we verder. Met het zoeken van werk of het aanvragen van een uitkering. Maar zo gemakkelijk vind je geen huis. Ik heb aan alle protestantse kerken een brief gestuurd met de vraag of ze in hun omgeving willen kijken voor woonruimte. Zit er een makelaar? Weten ze goedkope woningen? Dat heb ik landelijk gevraagd. Er werd redelijk goed op gereageerd gelukkig. Er werd veel aandacht aan gegeven.”

Rouvoet vraagt zich echter af of kerken echt heel veel kunnen betekenen in dat opzicht. “Het wordt tijd dat er van bovenaf maatregelen worden genomen. Ik denk dat de overheid de ramen moet gaan sluiten. Het merendeel van de vrouwen wil dat ook. Dan maak je een statement en neem je deze vrouwen in bescherming. Daarnaast, maar dat staat los van corona, moeten er echt goedkopere woningen komen. Appartement verhuurders pushen vrouwen nu soms gewoon om op illegale wijze thuis klanten te ontvangen.”

De hulpverlener doet ook een oproep aan kerken en christenen: “Kijk alsjeblieft heel goed om je heen. Zijn er mogelijkheden om deze vrouwen ergens te laten wonen? Zijn er mensen die ze een baan aan kunnen bieden of kunnen helpen om aan een baan te komen? De meeste vrouwen willen echt wel werken. En denk ook eens aan een collecte voor één van de organisaties. Wij blijven een noodfonds nodig hebben. Nog steeds helpen we vrouwen bijvoorbeeld om boodschappen te doen.”

Klik hier om naar de website van Bright Fame te gaan.

CIP+ logo

Christenen die meer diepgang willen kiezen voor CIP+

Je las net een gratis CIP+ artikel. Meld je aan en start je gratis maand.

Start je gratis maand

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Error: could not load events