Segers en hofman
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

21 oktober 2020 door Patrick Simons

Discussie over uitzonderingspositie kerken: "Geloof is niet belangrijker dan kunst of sport beleven"

De grondwettelijke uitzondering voor kerken die in de coronawet en bij de maatregelen rondom het virus geldt, stuit op steeds meer verzet. Gisteren zat presentator en dichter Tim Hofman bij de talkshow Op1. Hij vindt de uitzondering voor religieuze bijeenkomsten onterecht. ChristenUnie-fractievoorzitter Gert-Jan Segers zat ook aan tafel en sprong in de bres voor de godsdienstvrijheid: "Het is fundamenteel voor een beschaving."

CIP+ logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot CIP.nl

Start je gratis maand Inloggen

Reacties

P
Stel dat godsdienstvrijheid uit de Grondwet zou worden gehaald (in Nederland). Dan zijn daar nog altijd het recht op vrije meningsuiting en het recht op vrije vergadering. Dat zijn ook grondrechten. Strikt genomen zou dit voldoende moeten zijn om ook de godsdienstvrijheid te garanderen.

Maar: de geschiedenis leert dat juist godsdienstvrijheid eerder wordt aangevallen dan andere 'meningen' of 'vergaderingen'. Houdt het dus maar in de Grondwet!
K
Hofman heeft in zoverre gelijk dat de overheid beter kan kijken naar vergelijkende activiteiten. In die zin is een concert, een bioscoopfilm of een kerkdienst redelijk gelijk. Iedereen zit op zijn stoel, onderlinge afstand is goed te handhaven en er zijn weinig besmettingen bekend bij deze activiteiten.

Maar Hofman moet ook beseffen dat het juist voetbalfans zijn die het zelf hebben verpest voor hun eigen hobby, door die onderlinge afstand niet te bewaren.
W
De kerk moet zich niet langer laten intimideren door een wereld die onder de macht van de boze ligt, er moet een autonoom beleid komen, volledig onder de inspiratie van de Heilige Geest. Tot op heden heeft het vlees (menselijke 'wijsheid') de overhand, het Gezag van Zijn Geest moet terugkeren, voordat het te laat is. Dit vraagt om een diepe verootmoediging, gepaard met bidden en vasten. (2 Kronieken 7 vers 13 en 14)
Toon meer reacties (8)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Error: could not load events