hugo de jonge
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

13 oktober 2020 door Redactie

Hugo de Jonge werkt aan regeling levensbeëindiging van ongeneeslijk zieke kinderen

Minister Hugo de Jonge heeft in brief aan de Tweede Kamer laten weten te gaan kijken naar de mogelijkheden voor nadere regulering van levensbeëndiging bij kinderen van 1 tot 12 jaar. Het gaat daarbij om uitzonderlijke gevallen waarbij er sprake is van uitzichtloos lijden. Volgens CU-Kamerlid Carla Dik-Faber is het belangrijk voorzichtig over dit onderwerp te spreken. 

De brief van de minister komt nadat vorig jaar een grote groep kinderartsen aan de bel trok. Zij wilden dat euthanasie ook bij deze groep kinderen mogelijk werd, zij het in zeer uitzonderlijke gevallen. Ze benoemden deze leeftijdsgroep als de tussengroep en vertelden schrijnende gevallen mee te maken. Een meerderheid van de Tweede kamer sloot zich destijds al aan bij de oproep van de kinderartsen. 

CIP+ logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot CIP.nl

Start je gratis maand Inloggen

Reacties

Eens met Carla Dik-Faber (Zo jammer, dat zij weggaat!), dat artsen en ouders in het gesprek over dit kwetsbare onderwerp voorop staan. Deze ouders willen hun kind heus niet ‘doden’, maar zij smeken dat hun lieveling verder lijden mag worden bespaard. Wij moeten hen niet in de steek laten, maar hen nabij blijven mét de troost van het evangelie dat we dankzij Christus verder mogen kijken dan dood en graf. Ik besef dat het moeten loslaten van een kind nog eens extra verdrietig is voor die ouders, die deze hoop van het evangelie niet kennen.
M
Ik ben het helemaal eens met Carla Dik-Faber. Elk menselijk leven heeft een absolute waarde. De richtlijnen voor palliatieve zorg moeten verduidelijkt worden. Pijnbestrijding mag, pijnbestrijding moet. Dat kan ertoe leiden dat de dood sneller intreedt, maar dat mag nooit het eerste doel zijn. Van de andere kant mag het doel van medisch handelen ook niet zijn dat de dood zo lang mogelijk wordt uitgesteld. Niet alles wat medisch mogelijk is, moet ook worden gedaan; dat kan ellende voorkomen, en is heel wat anders dan passieve euthanasie.
@Hans van der Zwan: sleept er toch geen andere zaken bij! Dit is de kern: "Deze regeling zal van toepassing zijn op een kleine groep ongeneeslijk zieke kinderen die uitzichtloos en ondraaglijk lijden en bij wie alle mogelijkheden van palliatieve zorg niet toereikend zijn om hun lijden te verlichten. Het gaat om kinderen waarvan verwacht wordt dat zij binnen afzienbare tijd zullen overlijden.”. Nu gesnapt?
Toon meer reacties (2)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen