Grapperhaus
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

09 oktober 2020 door Redactie

Grapperhaus trekt omstreden kerkbesluit niet in na gesprek met kerken

Het extra overleg dat minister Ferd Grapperhaus (Justitie) vandaag met vertegenwoordigers van kerken had, heeft niet opgeleverd waar veel kerken op hoopten. De minister blijft bij het dringende advies aan kerken om niet meer dan 30 personen per eredienst te ontvangen. De dertig aanwezigen mogen niet zingen en dienen mondkapjes te dragen. 

CIP+ logo

Dit artikel is je cadeau gedaan door CIP+ lid Jeffrey Schipper.

Word ook lid

Het Interkerkelijk Contact in Overheidszaken (CIO) meldt op haar website dat het advies van afgelopen maandag geldend blijft. 'Het CIO vraagt van kerken hun verantwoordelijkheid te nemen als deel van de Nederlandse samenleving en met inachtneming van de eigen plaatselijke situatie het aantal bezoekers terug te brengen, zo mogelijk en bij voorkeur tot het maximum van 30.' Met deze woorden lijkt men enige ruimte te laten voor kerken in gemeentes waar weinig coronabesmettingen zijn. 

Veel kerken hoopten dat ze de uitzonderingspositie terug zouden krijgen die ze tot afgelopen maandag ook hadden. Grapperhaus liet eerder deze week, tijdens het vragenuur in de Tweede Kamer, echter al merken dat de kans klein was dat dit zou gebeuren: "We zitten deze weken echt even met de strenge regels die voor iedereen gelden en waar kerken, dat wil ik benadrukken, zich vrijwillig aan houden.”

Geen handhaving
Afgelopen weekeinde ontstond er landelijke ophef omdat er in de Hersteld Hervormde Gemeente van Staphorst diensten met 600 mensen werden georganiseerd waarbij ook gezongen werd. De kerk verdeelde de bezoekers echter over verschillende ruimtes, hield zich aan de maatregelen en heeft een uitgebreid coronaprotocol opgesteld. Toch maakte Grapperhaus maandag bekend dat er na overleg met het Interkerkelijk Contact in Overheidszaken (CIO) is besloten om de adviezen voor kerken te herzien. Er geldt een maximumaantal bezoekers van 30 en er wordt niet meer gezongen. Hij zei daar echter direct bij dat kerken dit zelf wilden en dat het niet gehandhaafd wordt.

"Wij kunnen niet ingrijpen achter de voordeur van de kerk."

Dat laatste benadrukte ook premier Mark Rutte vrijdagmiddag toen hem gevraagd werd naar de situatie van de kerken. “Wij kunnen niet ingrijpen achter de voordeur van de kerk”, stelde Rutte tijdens het wekelijkse persmoment. “Dat gaat grondwettelijk niet en dat willen we ook niet doen. Het is wel heel belangrijk dat gebedshuizen en religieuze instellingen zich realiseren dat ook daar belangrijke risico’s worden gelopen met vaak oude mensen.”

Zigzagbeleid
Deze week lieten verschillende predikanten zich al zeer kritisch uit over het besluit. Men neemt het de minister en het CIO vooral kwalijk dat er geen ruimte is voor maatwerk. In de Sint-Janskerk in Gouda is daardoor een bijzondere situatie ontstaan. Doordeweeks zijn er 300 museumbezoekers welkom in de kerk. Als er vervolgens op zaterdagavond een concert gehouden wordt, mogen daar 250 bezoekers naar komen luisteren. Bij de kerkdienst op zondag zijn er plotseling maar 30 bezoekers welkom. Predikant Gerrit Vreugdenhil noemde de maatregelen tegenover CIP.nl dan ook behoorlijk drastisch. Hoewel zijn gemeente zich aanpast, blijft hij pleiten voor maatwerk: “We hebben een groot kerkgebouw tot onze beschikking, dat tot nu toe op een veilige manier gebruikt is. Sinds de versoepelingen zijn er bij ons geen corona-brandhaarden geweest.”

Ds. A. C. Uitslag vindt de houding van de overheid onbegrijpelijk: “Deze regering is het spoor geheel bijster en voert een zigzagbeleid. Ze laten zich volledig leiden door de media, die de macht in Den Haag heeft overgenomen.” Ds. J. R. Van Vugt, predikant van de Hersteld Hervormde Gemeente in Kruiningen was ook verontwaardigd over de nieuwe maatregelen. “Ik bid en hoop dat dit onzalige besluit voor het einde van de week zal worden teruggedraaid”, vertelde hij desgevraagd. “En ik meen werkelijk dat hier een grens wordt bereikt en al overschreden is, wanneer het gaat om de grondwettelijke vrijheid van kerken.”

"Slappe knieën zijn nodig om te buigen voor God niet om een ongefundeerd besluit van een minister te accepteren."

Ook CIP-redacteur Jeffrey Schipper wond zich op over het besluit. “Ik kan mij niet aan de indruk onttrekken dat de vertegenwoordigers van religieuze organisaties met slappe knieën in gesprek met Grapperhaus zijn gegaan”, schrijft hij in een column. “Slappe knieën zijn nodig om te buigen voor God, niet om een ongefundeerd besluit van een minister te accepteren.”

Het CIO meldt overigens wel dat er binnenkort gekeken wordt naar maatwerk voor kerken: 'Afgesproken is dat het gesprek met de minister op korte termijn wordt voortgezet over mogelijk maatwerk bij de wijze waarop erediensten georganiseerd worden. Het gesprek wordt in deze samenstelling woensdag voortgezet.'

CIP+ logo

Christenen die meer diepgang willen kiezen voor CIP+

Je las net een gratis CIP+ artikel. Meld je aan en start je gratis maand.

Start je gratis maand

Corona
- Een boodschap aan prikweigeraars: heroverweeg je standpunt
- Christelijke zorgverleners voorlopig vrijgesteld van vaccinatieplicht in New York
- Kabinet legt verantwoordelijkheid coronapas bij kerken: "Hebben er niets over te zeggen"
- De coronapas: een overdreven maatregel of een goed idee? 3 christenen geven antwoord
- Anderhalvemetermaatregel verdwijnt: volle kerken op komst?
Meer over Corona »

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Grapperhaus,

Hoe zit het met theaters, bioscopen en schouwburgen? Zijn daar ook nog maar 30 personen nodig?

Zijn christen besmettelijker dan - ik word cynisch- niet christenen?

Voor vd Staaij een aanrader om eens vragen over te stellen, of een andere parlementariër mag ook natuurlijk.