wesselien en faraidoun
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Levensverhaal

08 oktober 2020 door Patrick Simons

Wesselien en Faraidoun worden bedreigd met de dood: "Gods werk is niet leuk"

Dat er lef nodig is om te getuigen van Jezus Christus, heeft Wesselien Fouad aan den lijve ondervonden. Samen met haar man Faraidoun evangeliseert ze onder Koerden. Bedreigingen zijn aan de orde van de dag, er vloog zelfs een keer een kogel door de ruit. Donderdagavond 15 oktober spreekt Wesselien op een nieuw online event van Stichting De Ondergrondse Kerk (SDOK) over ‘Getuigen met lef!’. CIP.nl sprak alvast met haar: “We kunnen gerust zeggen dat Nederlandse christenen laf zijn. Ikzelf ook. We zijn over de top tolerant.”

CIP+ logo

Dit artikel is je cadeau gedaan door CIP+ lid Patrick Simons.

Word ook lid

Faraidoun kwam in het begin van deze eeuw als Koerd tot geloof in Jezus. Niet lang daarna ontmoette hij Wesselien en de twee hebben een bijzondere roeping van God: het Evangelie verkondigen onder Koerdische moslims. “Het begon met het organiseren van een cultureel feest”, vertelt Wesselien. “Faraidoun vertelde simpelweg wie Jezus voor hem was. Aan het einde van dit feest gaven 40 van de 80 aanwezigen zich op voor Bijbelstudie. Dat was bizar voor ons.” Het echtpaar woont en werkt in Nederland, maar hun bediening strekt zich uit over de hele wereld. Nog voor het coronatijdperk werkten ze met livestreams. Op die wijze konden Koerden over de hele wereld hun diensten en lessen volgen.

“Ons doel is om vanuit Nederland onder Koerden wereldwijd te werken”, vertelt Wesselien. “We willen Koerden het Evangelie vertellen en daarnaast Koerdische christenen ondersteunen en discipelen. Dat doen we op alle mogelijke manieren. Onze diensten worden over de hele wereld bekeken. Soms houden wij een doopdienst en wordt er tegelijkertijd een doopdienst in een Koerdische plaats gehouden. Ze doen dan gewoon met ons mee.”

"Faraidoun is een doelwit, simpelweg omdat hij ex-moslim is en het Evangelie uitdraagt."

Hun bediening heeft ook een keerzijde. Met grote regelmaat krijgen Faraidoun en Wesselien te maken met bedreigingen. Vaak komen deze dreigementen digitaal binnen. En het bleef niet bij dreigen. Zo werd een keer hun ruiten ingegooid en werd er enkele jaren geleden zelfs een aanslag op Faraidoun gepleegd. Terwijl hij voor het raam stond werd er op hem geschoten. De kogel ging door het raam heen, rakelings langs zijn hoofd. “Het is bij ons wel een gegeven in ons leven dat we niet altijd veilig zijn”, reageert Wesselien. “Faraidoun is een doelwit, simpelweg omdat hij ex-moslim is en het Evangelie uitdraagt.”

Ze klinkt nuchter, maar dat is ze niet altijd, zo vertelt ze desgevraagd. “Er is een periode geweest dat ik zo bang was dat ik niet kon slapen. De angst hield me niet tegen om door te gaan en zorgde er ook niet voor dat ik wilde stoppen. Maar het hield me wel uit mijn slaap. Ik maakte me heel veel zorgen over onze vier kinderen. Die hebben er niet voor gekozen dat wij dit werk doen. Overigens zijn de kinderen zelf helemaal niet bang. Ik heb tijdens die periode moeten leren om opnieuw op God te vertrouwen. Maar nog steeds heb ik die momenten van stress en angst.”

"Iemand was van plan om mij pijn te doen en te vermoorden."

Wesselien vindt het lastig om onder woorden te brengen hoe ze daar mee omgaat. “Ik weet zeker dat God ons hiervoor geroepen heeft en ik weet zeker dat Hij goed is. Dat is genoeg en dat houdt mij overeind. Wat er ook gebeurt, Hij is goed. Hij kiest het goede voor mij en weet wat ik nodig heb. Dat is wat me vasthoudt. Faraidoun gaat regelmatig naar het Midden-Oosten. Ook dat hoort bij onze bediening. Hij bezoekt daar gelovigen die vervolgd worden. Dat is best gevaarlijk. Elke keer komt hij terug en daarin zien wij Gods bescherming. Maar is dat een vrijwaring dat ik zeker weet dat hij altijd terugkomt en dat ons niets overkomt? Ik denk het niet. Ik geloof dat God goed is in wat Hij doet. Maar Hij is niet goed omdat Hij mij beschermt, maar omdat het Zijn natuur is. Die wetenschap heeft mij uit mijn angst gered.”

Zelf was Wesselien ook een keer het doelwit van iemand die haar kwaad wilde doen. “Iemand was van plan mij pijn te doen en te vermoorden. Dat was iemand die drie maanden lang bij ons had gewoond. Ik heb bedden voor hem opgemaakt, ik heb zijn kleren gewassen, hij heeft meegegeten bij ons. En toen dreigde hij daarmee. Hij stond ook daadwerkelijk in ons huis. Dat raakte me heel erg diep. Het was echt even een nekslag en ik heb een maand rustig aan moeten doen. Dat komt vooral omdat ik iemand vertrouwde. Als je dan later hoort dat diegene van plan was om jou en je kinderen wat aan te doen…”

"Soms vraag ik me af wat ik mensen aandoe door ze over Jezus te vertellen."

Ondanks de vele bedreigingen, heeft het echtpaar nooit getwijfeld om te stoppen met hun bediening. Hoe kan dat dan? “Afgelopen week was Faraidoun bij een gezin in Koerdistan. Zij zijn hier in Nederland tot geloof gekomen en daarna vrijwillig teruggekeerd. Sindsdien zijn ze een slaaf van de familie geworden. Hun situatie is vreselijk. Die vrouw is haar leven niet zeker en kan ieder moment verkracht worden door de broers van haar man. Alleen maar omdat ze christen is. Toen ik dat hoorde, riep ik spontaan uit: ‘Waarom zou je jezelf dit aandoen? Waarom gaan ze niet terug naar de islam?’ Dat is eigenlijk wat jij nu ook aan mij vraagt. Natuurlijk, niet in dezelfde vorm, maar wel de vraag waarom je door zou gaan. Weet je wat hun antwoord was? Dat als dit de islam was, ze nooit terug willen. Jezus is de enige die hen hoop geeft. Het is zo opvallend om te zien dat mensen die vervolgd worden gewoon doorgaan. En mensen die bang zijn voor vervolging vallen juist veel sneller terug.”

"Soms vraag ik me af wat ik mensen eigenlijk aandoe door ze over Jezus te vertellen”, vervolgt Wesselien. “Maar weet je, ik ben ervan overtuigd dat Jezus het allerbeste is. Dat is waarom ik dit werk doe. Niet omdat het leuk is. Gods werk is niet leuk. Het is gewoon heel veel strijd. Alleen al christen-zijn is niet leuk. In de Bijbel staat dat we ons kruis op moeten nemen en Hem volgen, dat we moeten sterven aan onszelf. Hoezo zou zoiets leuk zijn? Het is gewoon niet leuk. Christen-zijn is niet leuk en Hem fulltime dienen terwijl je jezelf in de weg staat ook niet. Elke dag moet ik mezelf kruisigen. Het hoort volgens mij ook helemaal niet leuk te zijn. Ik vind er wél mijn grootste vreugde in. Ik word zo blij als ik zie dat mensen Jezus aannemen, als ik zie dat ze met Hem wandelen en dat levens veranderen.”

"We kunnen gerust zeggen dat christenen in Nederland laf zijn. Ikzelf ook overigens."

Het thema van het nieuwe online event van SDOK is ‘getuigen met lef’. Daar ontbreekt het volgens Wesselien nogal eens aan in de Nederlandse kerk: “Ik moet voorzichtig zijn met oordelen, maar we kunnen gerust zeggen dat christenen in Nederland laf zijn. Ikzelf ook overigens. We zijn over de top tolerant. Afgelopen weekend ging mijn zoon met vrienden de auto buiten wassen. Ze zetten daarbij keihard christelijke muziek op. Bij ons in Rotterdam-Zuid is het overigens heel normaal om muziek op te zetten bij het wassen van de auto. Maar dit was christelijke muziek. Ik wilde bijna naar beneden lopen en zeggen dat het zachter moest. Maar daarna bedacht ik me dat ik gewoon laf ben. Faraidoun vertelt aan iedereen die hij tegenkomt het Evangelie. Wij Nederlanders zijn tien jaar met iemand bevriend en vinden dat we dan nog voorzichtig moeten zijn. Hoezo moet je voorzichtig zijn als ze morgen verloren gaan zonder Jezus?”

We zijn volgens Wesselien als kerk diaconaal maar niet missionair: “We zijn niet radicaal genoeg. Ikzelf ook niet hoor. Ik steek mijn hand in eigen boezem. Geloven we nog wel in een hel? Mijn kinderen zijn heel radicaal. Die zeggen tegen hun vrienden: je gaat verloren als je niet gelooft in Jezus, ik zou maar gaan geloven als ik jou was. Als iemand aan mij vraagt of hij of zij naar de hel gaat zonder Jezus, durf ik dan ja te zeggen? Ik denk dat ik er een mooi diplomatiek verhaal van zou maken, waarbij ik uiteindelijk wel uitkom bij dat we Jezus nodig hebben, maar ik zou het niet zo rechtstreeks durven zeggen.”

“Ik denk dat we dat juist wel moeten doen”, vervolgt Wesselien. “Kerken in Nederland zijn heel veel bezig met iedereen te vriend houden. We proberen te zorgen dat iedereen binnenkomt en ondertussen lopen ze allemaal nog steeds heel hard weg van de kerk. Hier in Rotterdam gaat een kerk Koranlessen aanbieden. Serieus. Ze willen een brug bouwen. Hoezo moet je een brug bouwen door de Koran te lezen in de kerk? Waar gaat dit over? Dat is echt het probleem van ons. We proberen tolerant te zijn en bruggen te slaan, maar ondertussen gaat iedereen verloren omdat wij niet zeggen dat ze Jezus nodig hebben. Dit is wie Jezus is. Jezus is niet alleen liefde. Door de tolerantie raken we de kern van het Evangelie kwijt.”

"We proberen tolerant te zijn en intussen gaat iedereen verloren omdat wij niet zeggen dat ze Jezus nodig hebben."

Tijdens het online event wil Wesselien christenen aanmoedigen om te getuigen. “Wij hebben een geweldige God. We hebben zoveel te bieden. Dat is wat we moeten vertellen. De vervolgde kerk heeft dat al ontdekt. Laatst zag ik tijdens een avond van SDOK het verhaal van een voorganger uit India. Hij had vervolging aan den lijve meegemaakt. Zijn kerk werd in brand gestoken. En wat doet hij? Hij gaat terug naar hetzelfde dorp om het Evangelie te verkondigen. Omdat het zijn hart is. Omdat hij weet dat ze Jezus nodig hebben. Dat zou ik de mensen mee willen geven.

Als je zelf hebt ontdekt wie Jezus is, wil je het toch ook anderen vertellen? Dan ben je toch niet bang wat het je kost? Want het geeft je eeuwig leven! Ja, we worden vervolgd. Nou en? Ja, ik vind het naar voor mijn kinderen. Maar drie van de vier kinderen hebben heel erg duidelijk voor Jezus gekozen. De vierde ook, maar die is nog maar acht jaar. Weet je waarom ze die keuze hebben gemaakt? Omdat ze weten dat Hij het waard is. Met dat in het achterhoofd mogen we met lef getuigen van Hem.”

Lees hier meer over het aankomende event ‘Getuigen met lef’.

CIP+ logo

Christenen die meer diepgang willen kiezen voor CIP+

Je las net een gratis CIP+ artikel. Meld je aan en start je gratis maand.

Start je gratis maand

Christenvervolging
- Christelijke studente (25) gelyncht en in brand gestoken door moslims: "Ze smeekte om genade en riep om hulp"
- Gideon kreeg zevenhonderd stokslagen: "Ik kreeg alleen medicijnen als ik mijn geloof zou ontkennen"
- Criminele bende ontvoert zestig kerkgangers in Nigeria
- Hindoe-nationalisten blijven christenen in India aanvallen
- Indiase christenen aangevallen tijdens kerkdienst door 200 radicale hindoes
Meer over Christenvervolging »

Levensverhalen
- De vrouw van Jan-Kees pleegde zelfmoord: "Haar uitvaart was op de geboortedag van onze overleden dochter"
- Jan-Kees organiseerde een dankdienst voor de genezing van zijn dochter: "Een week later kregen we dramatisch nieuws"
- Paul Blokhuis verloor zijn dochter: "Hoe kan het dat een kind van 18 ermee stopt en iemand van 93 moet wachten op de dood?"
- Kira maakte een afspraak bij abortuskliniek: "Ik was bang dat het kindje op mijn ex zou gaan lijken"
- Dennis was satanist: "Heel mijn leven vocht ik tegen de Schepper van hemel en aarde"
Meer over Levensverhalen »

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

H
Wesselien, dank voor je hartsverlangen met ons te delen. Heer, geef haar moed. Ook moed komt van Hem. Ten dage dat ik riep, hebt Gij mij geantwoord, Gij hebt mij bemoedigd met kracht in mijn ziel. Psalm 138 voor jou, in jullie bediening.