Willem Ouweneel
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

06 oktober 2020 door Willem J. Ouweneel

Corona laat zien dat er twee soorten christenen zijn

Wat corona betreft, heb je twee soorten christenen: de stoeren (‘je moet op God vertrouwen’) en de bangelijken. Die laatsten kan ik begrijpen; als je ziet welke verschrikkingen het virus heeft aangericht, wil je het niet graag krijgen. Die eerste groep kan ik ook begrijpen; ik ben 76, maar heb geloof ik maar één keer een spreekbeurt afgezegd (helemaal in het begin, uitnodiging uit hartje Brabant).

Maar het gaat me wel irriteren als ik zie hoe deze groep met christelijke principes schermt. Zo las ik pas bij de theoloog Arnold Huijgen: ‘In mijn omgeving hoor ik veel mensen die samen zingen essentieel vinden voor de kerkdienst, maar kerkenraden durven het nog niet aan. Is de kerk opgericht om risico’s te voorkomen? Is de navolging van Christus een kwestie van je aan de regels houden?’

CIP+ logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot CIP.nl

Start je gratis maand Inloggen

Corona
- Reformatorisch Dagblad uit opnieuw kritiek op coronapas
- Staphorst: gevaarlijke coronabrandhaard of gezochte zondebok?
- SGP-fractievoorzitter Staphorst te gast in talkshow: "Ik sta mijn ziekenhuisbed af"
- Hans Borghuis schrikt van tweedeling: "Schokkend hoe christenen elkaar neersabelen"
- Coronamaatregelen weer invoeren op Biblebelt? Prof. dr. Huijgen antwoordt
Meer over Corona »

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

M
Wat een bedroevend en onredelijk slot van een verder evenwichtig artikel. Dat Staphorst in de schijnwerpers stond is natuurlijk geen toeval maar makkelijk scoren. Veel meer kerken deden hetzelfde.
C
Flauwe afsluiting. Had u hoger staan, maar ook hier geldt: stel op mensen geen vertrouwen!
P
Met alle respect voor de vele wijze woorden die we van broeder Ouweneel regelmatig mogen horen toch een puntje van kritiek. De verdeling stoeren en bangerds is te ongenuanceerd. Ik zou er van maken: de bangeriken en zij die de overheid vertrouwen en dus braaf de regels volgen enerzijds, en de dapperen en mensen die met argumenten kritisch zijn op de overheid anderzijds. Verder is broeder Ouweneel erg ongenuanceerd over de wijze waarop het virus zich verspreid. Het oordeel over Staphorst is dan ook gebaseerd op onjuiste vooronderstellingen.
Toon meer reacties (30)