kaag
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

01 oktober 2020 door Redactie

D66-minister Sigrid Kaag wil mensen helpen níet tot keuze zelfdoding over te gaan

Opvallende uitspraken van minister Sigrid Kaag, komende verkiezingen de lijsttrekker voor D66. In gesprek met NRC vertelde ze het onderzoek van Els van Wijngaarden naar de doodswens van mensen die hun leven voltooid vinden, serieus te nemen. Ze zei te willen kijken naar de oorzaken van deze doodswens.

Tot nog toe leek het er op dat veel politici van D66 het onderzoek negeerden. Kamerlid Pia Dijkstra zette met haar wet voltooid leven juist in op het voldoen van de doodswens van mensen die hun leven voltooid achten. Daar kwam veel kritiek op, zowel van christenen als niet-christenen. Uit het onderzoek van Els van Wijngaarden, dat in opdracht van het kabinet werd uitgevoerd, kwam namelijk naar voren dat veel minder mensen dan gedacht een langdurige doodswens hebben. Bovendien bleek dat er vaak sprake was van onderliggende oorzaken zoals eenzaamheid.

CIP+ logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot CIP.nl

Start je gratis maand Inloggen

Euthanasie
- ChristenUnie niet blij met omstreden wetsvoorstel D66-Kamerlid: "Buitengewoon pijnlijk"
- Euthanasie en christendom: hoe zit dat nu eigenlijk?
- Dr. Henk Post over voltooid leven: "Veel mensen met een doodswens willen helemaal niet dood"
- Euthanasie bij dementerenden wordt eenvoudiger: "Heel aangrijpend"
- Geeft de Bijbel aanleiding om actieve euthanasie te rechtvaardigen?
Meer over euthanasie »

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Het is goed dat Sigrid Kaag het onderzoek naar doodswens van mensen die hun leven voltooid vinden, serieus wil nemen.

Maar ten diepste heeft eenzaamheid te maken met het niet kennen van de hemelse Vader die mensen innig liefheeft en een zingevende intieme relatie, zelfs voor eeuwig, met hen wil. Een uitdaging voor ons als christenen om het evangelie (goede nieuws) te vertellen.L
Mooi dat Kaag wil kijken naar de problematiek achter de doodswens en mensen wil helpen om niet tot die keuze te komen. Helaas staat ze nog wel steeds achter het 'voltooid leven' wetsvoorstel van Pia Dijkstra. Het komt de overheid niet toe om suïcide te faciliteren; ze behoort haar burgers juist te beschermen en voor (psychische) gezondheidszorg te zorgen.
Kaag is lid van D'66, dus zal zich moeten conformeren aan deze partij. Maar voor het eerst dat ik haar iets zinnigs hoor zeggen, dat biedt hoop.
Toon meer reacties (6)