Marja Krans - Powerparent
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

25 september 2020 door Nienke Alblas

Marja Krans helpt slachtoffers van narcisme: "In een relatie met een narcist is ruimte voor één persoon"

Een relatie met een narcistische partner. Dat is zwaar en bijna onmogelijk. Dit stelt psychosociaal therapeut Marja Krans. "Een narcist heeft iemand nodig die de eigen identiteit bevestigt en bepaalt daarnaast de identiteit van zijn partner. Alles draait om het bevestigen van het eigen ik, waarbij de partner steeds meer aan zichzelf gaat twijfelen en maar al te vaak 'zichzelf kwijtraakt'." CIP.nl sprak met Krans over haar werk voor de stichting Powerparent en haar lezing over omgaan met de gevolgen van een relatie waarin narcisme een cruciale rol speelde.

"Iemand met narcisme mist het vermogen het gedrag van zichzelf en anderen waar te nemen met begrip voor wat dit doet met gevoelens, gedachten, bedoelingen en verlangens. Hij kan niet mentaliseren en zijn empathiecentrum is als het ware defect", aldus Krans.

CIP+ logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot CIP.nl

Start je gratis maand Inloggen
Klik hier om meer te weten te komen over het Powerparent weekend in oktober

Reacties

M
We mogen niet oordelen, maar dat is zo moeilijk als je in een huwelijk zit met (vermoedelijk) een narcist. Voor God is niks onmogelijk dat is wat mij hoop geeft. Ik geloof dat God gaat helen, zowel in mijn partner als in mij en mijn kinderen. Ik ben er (bijna) zeker van dat God niet wil dat ik dit huwelijk verlaat en dat hij alles ten goede zal gebruiken!

Ook al ben ik gebroken en leeg, God geeft mij niks dat ik niet aankan en geeft mij kracht om door te gaan tot het einde ????????
T
Mevrouw Jacobs, iemand vroeg me eens waarom ik niet weg ging. Ik zei: 'ik heb hem toch iets beloofd?' 'Maar hij heeft jou toch ook iets beloofd?' was het antwoord. De beste relatie met een narcist is :GEEN relatie.
T
Totdat een psychiater me vertelde dat mijn man een narcist was, doolde ik rond in een doolhof waarvan de uitgang steeds werd verlegd. Eindelijk begon ik te begrijpen dat ik dus niet gek was, de puzzelstukjes vielen op zijn plaats. Ik wilde wel dat meer hulpverleners zich verdiepen in narcisme en psychopathie, dat zou veel schade bij slachtoffers voorkomen. Het heeft 16 jaar geduurd totdat iemand doorhad wat er echt aan de hand was in mijn huwelijk, tot die tijd moest ik vooral begrijpen waarom hij zo is. Ik ben kapot gegaan aan het begrijpen.

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen