Ruptly
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

10 september 2020 door Geerten van Breugel

Brand in kamp Moria leidt tot verwoede discussies binnen kabinet én CU: "Hoeveel doden moeten vallen tot er wat gebeurt?"

In paniek vluchtten afgelopen nacht duizenden het vluchtelingenkamp Moria uit. 3500 verloren er hun onderkomen, ook zouden er tientallen doden gevallen zijn. Volgens CU-Kamerlid Joël Voordewind moet er nu écht wat gebeuren, maar staatssecretaris Ankie Broekers-Knol (Justitie en Veiligheid) blijft bij haar punt: "We nemen geen mensen over."

Al toen de coronacrisis uitbrak pleitten diverse organisaties voor de opvang van de vluchtelingen uit Lesbos in Europa. "Er zijn 13,000 mensen en ze kunnen hun handen daar niet wassen en geen afstand houden", zegt Sanne van der Kooij, arts van SOS Moria, in een gesprek op Radio 1 met Tijs van den Brink en Joël Voordewind. Nu de brand uitbreekt is de urgentie voor opvang van de vluchtelingen alleen maar toegenomen, zegt Kamerlid Voordewind. Hij vindt de 1 miljoen euro toegezegde noodhulp onvoldoende. "We hebben er jaren voor gewaarschuwd en het is een ramp dat dit heeft kunnen gebeuren. Er is nog steeds geen structurele oplossing. Het was een tikkende tijdbom en die is nu afgegaan."

CIP+ logo

Wil je verder lezen?

Dit artikel is speciaal geschreven voor CIP+ leden! Word ook lid en lees gelijk verder!

Start je gratis maand Inloggen

Reacties

N
Gelukkig was de brandstichting goed voorbereid:

https://mobile.twitter.com/g_mastropavlos/status/1303554993954455554

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg nu volledige toegang tot CIP.nl!