Ds. Paul Visser
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

10 september 2020 door Jeffrey Schipper

Ds. Paul Visser hoort dat kerkgangers wegblijven sinds corona: hoe kan dat?

Sinds juli is het weer mogelijk om in grote getalen naar de kerk te gaan. Maar er zijn meer lege kerkbanken dan gehoopt. “Achter de schermen vinden ontwikkelingen plaats die zorgen baren”, zegt ds. Paul Visser in het Family7-programma Uitgelicht! Brengt de corona schade toe aan kerken of biedt het juist kansen?

“In de grote steden heeft de coronacrisis wellicht minder impact, omdat christenen daar een bewuste keuze hebben gemaakt", geeft Visser aan. "Om het even onparlementair te zeggen: het dorre hout is afgevallen. Stedelingen bezoeken de kerk niet uit gewoonte of traditie. Mensen hebben bewust gekozen voor een gemeente en zullen eerder terugkomen als de mogelijkheid zich aandient. Dat zag ik ook gebeuren in de Noorderkerk in Amsterdam”, waar Visser tot voor kort predikant was. Onlangs nam hij afscheid van de hoofdstad. “Mensen vinden het fijn om elkaar weer te zien, omdat het gemeente-zijn rondom de kerkdienst gecentreerd is.”

CIP+ logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot CIP.nl

Start je gratis maand Inloggen

Reacties

J
Ik denk dat je pas echt conclusies kunt trekken wanneer de Corona weg is en alles weer wordt als vanouds. Er zijn nu nog teveel mensen die niet naar de kerk gaan met als reden de Corona. Mensen die in de risicogroep vallen of in een cruciaal beroep werken.

Ook ik ga daarom nog niet en ik weet van meerdere mensen.
De coronacrisis is niet de oorzaak van kerkverlating, die is slechts het laatste duwtje. De kerk heeft passieve gelovigen gekweekt en dat wreekt zich nu.
Dominee Paul Visser legt m.i. de vinger op de zere plek: “Als mensen niet zoveel aan de dienst beleefden en nu online nieuwe manieren hebben gevonden om aangesproken te worden, snap ik heel goed dat mensen thuisblijven”. Dat moet voorgangers een spiegel voorhouden om na te gaan wat niet goed ging en wat beter kan. Een kerk of gemeente behoort waarachtig leven te brengen.
Toon meer reacties (7)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen