johan 2
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

10 september 2020 door Patrick Simons

Johan heeft veel islamitische vrienden: wat kunnen christenen van moslims leren?

Moslims worden te vaak door christenen gezien als tegenstanders, als vijand zelfs. Johan* kijkt daar heel anders tegenaan. Door zijn contact met moslims in het Midden-Oosten heeft hij inmiddels best wat vriendschappen onder hen opgebouwd. En hij heeft ook veel van hen geleerd, zo vertelt hij in gesprek met CIP.nl. Bijvoorbeeld als het gaat om gastvrijheid. In het tweede deel van dit drieluik vertelt Johan waarom we juist van moslims kunnen leren wat gastvrijheid is. "Het is belangrijk dat de kerk zich bewust blijft van de opdracht die Jezus achterliet."

In de relaties die hij met moslims heeft opgebouwd, ziet Johan vooral de gastvrijheid als een groot voorbeeld. “Soms denk ik dat we ons bewuster mogen zijn van het feit dat we niet-christenen dingen zien doen waar wij van kunnen en moeten leren. Moslims zijn ontzettend gastvrij. En in de Bijbel worden wij ook opgeroepen om gastvrij te zijn. Ik kwam echter tot de pijnlijke conclusie dat ik bij moslims meer gastvrijheid zie dan bij christenen. Natuurlijk, dat komt deels ook door de cultuur waarin zij leven of zijn opgegroeid, maar lang niet altijd. Een vriend van mij is in Rotterdam gaan wonen. Toen hij aan het klussen was in zijn huis, had hij de beste contacten met zijn Marokkaanse buurman. Hij bood aan om te helpen, nodigde hem uit bij het Suikerfeest en maakte hem duidelijk dat hij altijd welkom was.”

CIP+ logo

Wil je verder lezen?

Dit artikel is speciaal geschreven voor CIP+ leden! Word ook lid en lees gelijk verder!

Start je gratis maand Inloggen

Johan over christen en moslims
- Waarom christenen moslims juist niet als vijand moeten zien
- Johan zoekt aansluiting bij moslims: "Jezus zou naar een moskee gaan"
Meer over Johan over christen en moslims »

Reacties

T
De Moslims kunnen ons leren meer gelovig te zijn maar dat het vrienden zijn, lijkt mij van niet. Net nog 500 christenen afgeslacht door Islamitische jongeren
C
Goed artikel van Johan over islamitische gastvrijheid. Daar kunnen wij zeker een voorbeeld aan nemen. Maar het artikel is niet compleet. Johan heeft het over gastvrijheid op persoonlijk niveau, gastvrijheid tussen individuen. Maar er is ook nog zoiets als gastvrijheid op collectief niveau. Hoe gaat een land om met vreemdelingen? Op dat gebied kunnen moslims weer veel leren van christenen. Ik ben zelf gastarbeider geweest in Saoedi-Arabië en dus ervaringsdeskundige. Vreemdelingen hebben het in islamitische landen doorgaans veel slechter dan bij
C
Vreemdelingen hebben het in islamitische landen doorgaans veel slechter dan bij ons, helemaal als ze ook nog een ander geloof hebben. Dan is er van gastvrijheid geen sprake.
Toon meer reacties (5)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg nu volledige toegang tot CIP.nl!