asia bibi
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

08 september 2020 door Patrick Simons

Asia Bibi neemt het op voor Pakistan en blasfemiewet: "Mes in de rug"

De afgelopen jaren is de Pakistaanse Asia Bibi hét gezicht van wereldwijde christenvervolging geworden. Na acht jaar verblijf in de dodencel kwam ze vrij en mocht ze het land verlaten. Later kwam er een autobiografie over haar uit. Nu doet ze echter enkele bizarre uitspraken. Ze neemt afstand van het boek én stelt dat de blasfemiewetten in Pakistan goed zijn.

CIP+ logo

Dit artikel is je cadeau gedaan door CIP+ lid Stichting HVC.

Word ook lid

In 2009 wordt Asia Bibi opgepakt wegens blasfemie. De reden: ze had een woordenwisseling met enkele moslima’s over een beker water. Daarbij zou Bibi volgens de vrouwen de profeet Mohammed hebben beledigd. Ze wordt aangeklaagd, gearresteerd en schuldig bevonden aan het overtreden van de blasfemiewet in Pakistan. Daar staat in dit land de doodstraf op. Wat volgt zijn acht lange jaren in de dodencel. Wereldwijd wordt er voor haar vrijlating gelobbyd en langzaam maar zeker groeit Bibi uit tot het symbool van christenvervolging.

De internationale druk op Pakistan wordt steeds groter en na acht jaar komt daar dan eindelijk het verlossende moment. Asia Bibi wordt vrijgesproken in hoger beroep en wordt daarna ruim een jaar beveiligd op een geheime plek in Pakistan. In 2019 vertrekt ze naar Canada, waar haar gezin reeds was heengevlucht. Want hoewel de rechter haar had vrijgesproken waren zij en haar gezin allesbehalve veilig voor de woedende moslims in het land die al talloze malen met gigantische groepen de straat opgingen om haar dood te eisen.

"Ik accepteer geen kritiek op de wet of op mijn land."

Begin 2020 werd er een autobiografie over Asia Bibi gepubliceerd. Het werd geschreven door de Franse journaliste Anne-Isabelel Tollet. In het persbericht stond destijds dat dit in nauwe samenwerking met Asia Bibi zelf gebeurde. Er verschenen ook foto’s waarop de journaliste samen met Bibi te zien was. Asia Bibi vertelde destijds dat het boek voornamelijk gaat over haar periode in de gevangenis. “Mijn verhaal ken je uit de media. Maar van mijn dagelijks leven in de gevangenis en van mijn nieuwe leven begrijp je waarschijnlijk niet zo veel. Daarom vertel ik je in dit boek alles.”

In een interview met Voice of America deed Asia Bibi een maand geleden echter enkele schokkende uitspraken. Zo nam ze afstand van haar eigen autobiografie en stelde ze dat de blasfemiewetten in Pakistan goed zijn, maar dat sommige mensen er misbruik van maken. Mensenrechtenactivisten die Bibi eerder hielpen, reageren geschokt op haar uitspraken.

Bibi stelt in het interview niets met de autobiografie te maken te hebben: “Ik ben niet betrokken geweest bij het schrijven ervan. Ik weet niet wanneer ze het schreef, wiens verhaal het is en wie het haar heeft verteld. Het is in ieder geval niet mijn autobiografie en ik sta dan ook absoluut niet achter dit boek.” Opvallend is dat Bibi eerder dit jaar nog vertelde asiel te zoeken in Frankrijk om dichter bij Tollet te wonen. De journalist schreef niet alleen haar autobiografie ‘Eindelijk vrij’, maar speelde ook een belangrijke rol in de vrijlating van Bibi.

"De wetten zijn goed, zonder twijfel. Maar menen maken er misbruik van."

Asia Bibi is vooral boos over de wijze waarop er in het boek over Pakistan en de blasfemiewetten wordt geschreven. “In het boek staat dat de wet van Pakistan de strop om mijn nek heeft gelegd. Dat is niet waar. Het is niet de schuld van de wet. Het betrof een incident in mijn dorp waarbij mensen mij zonder reden wilden vermoorden. Zij geeft in het boek de schuld aan de wet, maar ik accepteer geen kritiek op de wet of mijn land.”

“Mijn land heeft mij juist bevrijd”, gaat Bibi verder. “Overal op de wereld zijn goede en slechte mensen. Wijze mensen spreken goed over hun land en zeggen niets dat haat bij mensen kan aanwakkeren of waardoor conflicten kunnen escaleren.”

Ook noemt ze de rechters in Pakistan onschuldig, waar in het boek juist geschreven wordt over corruptie van de rechters. Verder weigert ze de wetten van Pakistan af te vallen, ook de blasfemiewetten niet: “De wetten zijn goed, zonder twijfel. Maar mensen maken er misbruik van. Als God het wil, zal ik ooit terugkeren naar mijn land.”

"Ze is vergeten wie haar familie kapot heeft gemaakt."

UCA News vroeg de Pakistaanse pastor Justin Bhatti om een reactie op de uitlatingen van Bibi. Hij veroordeelde deze scherp. “Ze heeft met deze uitspraken kerkleiders, martelaren en mensenrechtenverdedigers een mes in de rug gestoken. Ze is vergeten wie haar familie kapot heeft gemaakt. De blasfemiewet is verkeerd.”

Ook Nadeem Bhatti, één van de oprichters van het Christian Liberation Front (CLF) Pakistan, is geschrokken van de uitlatingen van Bibi. “Bibi heeft de Verenigde Staten verteld dat de blasfemiewetten goed zijn. Ze krijgt eten van de staat en miljarden zijn uitgegeven om haar te bevrijden. Ze is het allemaal vergeten. Ze wordt gehersenspoeld in Canada.”

Anne-Isabelle Tollet, schrijfster van de autobiografie van Asia Bibi, reageert uiterst verbaasd op de uitlatingen. Ze stelt dat Bibi psychische problemen heeft. Daarnaast zegt ze dat er mensen om haar heen staan die Bibi over proberen te halen terug te gaan naar Pakistan. Daarvoor betaalt ze een hoge prijs door het verdedigen van mensen die haar wilden en wellicht willen vermoorden.

Klaas Muurling, woordvoerder van Open Doors, denkt dat Asia Bibi onder grote druk staat. “Vaak zie je dat gevluchte christenen uit Pakistan niet kunnen aarden in het buitenland. Ze willen terug, ze zijn zo verbonden met hun land dat het verlangen om daar te wonen heel sterk is, maar dat kan niet. Ze is vrijgesproken, maar ze is nog steeds vogelvrij”, vertelt hij tegenover de NOS.

CIP+ logo

Christenen die meer diepgang willen kiezen voor CIP+

Je las net een gratis CIP+ artikel. Meld je aan en start je gratis maand.

Start je gratis maand

Asia Bibi
- Waarom het niet verstandig is om Asia Bibi naar Nederland te halen
- Open Doors verspreidt noodoproep tot gebed voor Asia Bibi
- Pakistaanse premier: Asia Bibi is veilig
- Asia Bibi herenigd met familie in Canada!
- Verwarring alom: Asia Bibi is nog altijd in Pakistan
Meer over Asia Bibi »

Reacties

OEI, gebedspunt broeders en zusters.

M
Wie weet onfer welke druk ze staat. Welke bedreigingen. Ze is immers nergens veilig? Vervolging gaat ver buiten de grenzen van land van herkomst.
L
Ongetwijfeld heeft ze dit onder bedreiging gedaan; de lange arm van de extreme islam is overal en degenen die dat proberen te ontvluchten zijn nergens meer echt veilig.
Toon meer reacties (2)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen