GKv synode
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

07 september 2020 door Jeffrey Schipper

Kansel blijft open voor GKv-vrouwen; tegenstanders geen tweederangskerkgangers

Unaniem hebben synodeleden in de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt (GKv) eerdere besluiten om de ambten voor de vrouwen open te stellen gehandhaafd. Dit geldt ook voor de uitspraak dat voor beide overtuigingen en praktijken een volwaardige plaats in de kerken behoort te zijn en te blijven.

De GKv-broeders en zusters kwamen afgelopen weekend bij elkaar vanwege 23 bezwaarschriften tegen de vrouw in het ambt. Ruim twee jaar geleden besloot de landelijke vergadering van de GKv om de ambten van predikant, ouderling en diaken op te stellen voor vrouwen. Dat wil echter niet zeggen dat iedereen binnen dit kerkverband het met dit besluit eens is. In de bezwaarschriften klinkt het verzoek door om het synodebesluit te herzien.

CIP+ logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot CIP.nl

Start je gratis maand Inloggen

Vrouw in de kerk
- Mogen vrouwen preken? Dit zijn de voors en tegens!
- Dr. Bert Loonstra: "Logisch dat Paulus zei dat vrouwen moeten zwijgen"
- Vrouwen in het ambt? Dit zegt de Bijbel volgens Stefan
- Vrouwen moeten hun mond houden
- Vrouwen moeten zich onderwerpen aan hun man: hoe zit dat eigenlijk?
Meer over Vrouw in de kerk »

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Vrouwen als Corrie ten Boom of Deborah zijn de uitzonderingen die de vuistregel bevestigen. Joden hadden toendertijd ook geen vrouwelijke rabbijnen.
K
"De commissie revisieverzoeken m/v concludeerde na het bestuderen van de bezwaarschriften in ieder geval dat het besluit om vrouwen tot het ambt toe te laten onvoldoende is onderbouwd. "Klopt deze zin?
In Christus is er geen verschil tussen man en vrouw; in geestelijk opzicht zijn ze aan elkaar gelijk. De vrouw kan de gemeente in alle opzichten evengoed (helpen) opbouwen als de man. Dat Paulus haar optreden in het openbaar niet wenselijk vond, had puur te maken met haar (toen) cultuurgebonden positie in de maatschappij. Dit zou de gemeente teveel in diskrediet brengen bij de ongelovigen, waardoor de evangelieverkondiging bemoeilijkt zou kunnen worden. Onbegrijpelijk dat men er zo'n theologisch twistpunt van maakt. Gebrek aan kennis?
Toon meer reacties (7)