jerry falwell en vrouw
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

02 september 2020 door Redactie

Liberty University start onafhankelijk onderzoek naar functioneren Jerry Falwell

De Liberty University start een onafhankelijk onderzoek naar de volledige ambtstermijn van de onlangs afgetreden rector Jerry Falwell. De universiteit belooft dat in het onderzoek alle aspecten van zijn functioneren zullen worden onderzocht.

CIP+ logo

Dit artikel is je cadeau gedaan door CIP+ lid Nienke CIP.

Word ook lid

Maandag bracht de universiteit een statement naar buiten waarin men stelde dat er in het onderzoek onder andere zal worden gekeken naar financiële zaken, ontroerend goed en juridische zaken. Ook werd er uitgelegd hoe het vertrek van Falwell in zijn werk ging: “Eerder zijn we bereid geweest om genade en begrip te tonen richting Jerry Falwell jr.”, valt er in de verklaring te lezen. “Maar na de onthullingen over zijn persoonlijke leven konden we niet anders dan direct handelen en hem vragen om zijn ontslag aan te bieden. Dat heeft hij vervolgens ook gedaan.”

“Sommigen zullen zeggen dat er veel eerder dan vorige week signalen waren. We moeten eerlijkheidshalve zeggen dat er eerder inderdaad twijfelachtige opmerkingen zijn gemaakt, verontrustend gedrag is vertoond en ongepaste posts op social media zijn verschenen. Maar de echte bewijzen kwamen ons vorige week pas onder ogen, waarna we besloten om direct in te grijpen.”

Falwell stond voor zijn ontslag al enkele weken op non-actief nadat hij een pikante foto op Instagram plaatste. Op deze foto staat hij gearmd met de assistente van zijn vrouw. Beiden hebben daarbij hun broek open en hun buik ontbloot. Bovendien hield hij (vermoedelijk) een glas drank in zijn hand, al ontkent hij dat zelf. Op de Liberty University gelden strenge regels. Zo zijn het drinken van alcohol en seksuele relaties buiten het huwelijk verboden.

Vorige week kwam naar buiten dat de vrouw van Falwell een seksuele affaire heeft gehad. Giancarlo Grande, de man met wie ze deze affaire had, bracht dat nieuws naar buiten. Hij vertelde dat hij een seksuele relatie met haar had en dat Falwell hiervan op de hoogte was. Sterker nog: volgens hem keek de president van Liberty University toe terwijl ze seks hadden. Falwell erkende dat zijn vrouw een affaire had gehad, maar stelde er zelf niets mee te maken hebben gehad. Volgens hem zijn hij en zijn vrouw slachtoffer van chantage van Granda.

Hoe dan ook, nadat dit nieuws naar buiten kwam, besloot Liberty University dat de maat vol was en werd Falwell gevraagd zijn ontslag in te dienen. Hij is ook niet langer lid van de raad van bestuur. Nu komt er een grootschalig onderzoek naar het functioneren van de president tijdens zijn ambtstermijn. Eerder vertelde Falwell dat hij 10,5 miljoen dollar ontslagvergoeding kreeg. Wanneer uit het gestarte onderzoek nieuwe feiten aan het licht komen die tegen de wet of tegen de afspraken van de school ingaan, kan deze ontslagvergoeding in gevaar komen.

Falwell werd de afgelopen jaren namelijk meerdere keren beschuldigd van twijfelachtige zakelijke beslissingen als president van de Liberty University. Zo meldde persbureau Reuters vorig jaar al dat hij zijn personal trainer aan voormalig eigendommen van Liberty hielp door zelf de transacties goed te keuren van het ontroerend goed. De universiteit stelde destijds dat het geen onethische verkoop was.

Liberty University zal hoe dan ook op zoek moeten gaan naar een nieuwe rector. Daarnaast wil men een nieuwe functie creëren waarmee de leiding van de universiteit ‘geestelijk’ gecontroleerd kan worden, zo maakt men in het statement bekend. “Als we verder gaan, zullen we leiders moeten zoeken die in hun woorden en daden een voorbeeld zijn van volledige toewijding aan de religieuze missie van Liberty University. Dat is de reden dat we de mogelijkheden bekijken voor een nieuwe functie van een spirituele coach, mentor en gids. Deze zal ons helpen te verzekeren dat elk lid van de leiding zijn of haar verantwoordelijkheid neemt om een christelijke levenswandel na te leven. Dat wordt immers van iedereen op de universiteit verwacht.”

CIP+ logo

Christenen die meer diepgang willen kiezen voor CIP+

Je las net een gratis CIP+ artikel. Meld je aan en start je gratis maand.

Start je gratis maand

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

10,5 miljoen dollar ontslagvergoeding??