Els van Dijk
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

31 augustus 2020 door Els van Dijk

Niet iedereen is even succesvol in project zelfrealisatie

Het gebeurt nogal eens dat ik studenten spreek die het niet direct lukt om een gedisciplineerd en vruchtbaar leven te leiden. Zo ook Frits. Ik nodig hem uit om eens uit te leggen hoe dat nu gaat bij hem: het invullen en doorkomen van de dagen. Wat wij van hem zien is dat hij regelmatig afwezig is en dat hij er niet toe komt veel werk te produceren.

Hij vertelt dat het donker is en koud als hij ’s ochtends wakker wordt, dat hij er dan geen zin in heeft, er tegenop ziet wat er allemaal moet gebeuren en dat hij dan van de weeromstuit de dekens nog maar eens over zijn hoofd trekt. Hij besluit zijn treurige relaas met de opmerking: ‘Ik weet het zelf ook wel; ik ben gewoon een slappe zak!’ In mijn reactie kijk ik hem verwonderd aan en zeg ik: ‘Meen je dat nou? Is dat echt zo? Wil jij een slappe zak zijn? Komt er later, naast het huis waar jij gewoond hebt een bord te staan met het opschrift: Hier woonde Frits. Hij was een slappe zak!?’ Die opmerking betekent een ommekeer in het gesprek waarin Frits vervolgens zijn tranen van onmacht laat zien, maar ook het verlangen om het anders te gaan doen.

CIP+ logo

Wil je verder lezen?

Dit artikel is speciaal geschreven voor CIP+ leden! Word ook lid en lees gelijk verder!

Start je gratis maand Inloggen

Reacties

E
Mooi voorbeeld van provocatief coachen.
S
Je hebt de eisen van de westerse wereld om succesvol en competent te zijn en maar ook vanuit de Schrift valt af te leiden dat de Heer teveel van je houdt om je te laten zoals je bent. Waar zitten de verschillen en zijn er overeenkomsten?
S
@Stefan Roelofsen = aanvulling: dit oude artikel van CIP dat toevallig weer op de hoofdpagina stond geeft wel een goed verschil tussen verschillende veranderprocessen, goede en minder goede!
Toon meer reacties (1)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Download hier al onze gratis e-books + achtergronden!