zingen corona
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

24 augustus 2020 door Nienke Alblas

'Zingen geen groter gevaar dan praten bij verspreiding corona'

Wie denkt dat zingen een groter gevaar vormt dan praten bij de verspreiding van corona heeft het mis, zo blijkt uit Brits onderzoek. Er is echter wel een verband tussen volume en de hoeveelheid aerosolen die vrijkomen. Aerosolen zijn druppels die vrijkomen in uitgeademde lucht. De vochtdeeltjes kunnen virussen en dus ook COVID-19 bij zich dragen. Wanneer deze deeltjes worden ingeademd door een omstander, kan hij of zij besmet raken.

Afgelopen donderdag werd het onderzoek door wetenschappers uit Bristol uitgebracht. Zij onderzochten de aerosol- en druppelproductie bij vijfentwintig professionele zangers. De deelnemers van het onderzoek deden verschillende zang-, spraak-, ademhalings- en hoestoefeningen. De BBC geeft aan dat er nauwelijks verschil zit in de productie van aerosolen bij zingen en spreken op hetzelfde geluidsniveau. Volume heeft echter wel invloed op de verspreiding. Zowel schreeuwen als zingen op het luidste geluidsniveau produceert tot wel dertig keer meer aerosolen en druppels.

CIP+ logo

Wil je verder lezen?

Dit artikel is speciaal geschreven voor CIP+ leden! Word ook lid en lees gelijk verder!

Start je gratis maand Inloggen

Reacties

J
CIP ziet net als het ErDee over het hoofd dat volume een belangrijke factor is volgens dat onderzoek. Hard praten en even hard zingen heeft hetzelfde gevolg, idem zachtjes zingen/praten.
Het RIVM moet eens stoppen om leugens te verspreiden!!!
Weer zo'n tegenstrijdige reactie over dit virus. Komt er weer meer naar voren, wat later wel weer gebagatelliseerd zal worden. En de trein met maatregelen richting een vaccinatie (wat zo'n beetje het mantra van dit virus aan het worden is) dendert maar door. Met alle maatregelen en bepalingen, die zowel financieel als sociaal, alles kapot maken, zonder dat er een weg terug is. Krijgen we ooit nog het werkelijke verhaal te horen ? Iets van sorry, we zaten er naast !

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg nu volledige toegang tot CIP.nl!