Prosman
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

24 augustus 2020 door Henk-Jan Prosman

Waarom ik als christen een zekere sympathie heb voor complottheorieën

In zijn artikel ‘Christen en complottheorie’ in het Reformatorisch Dagblad, beweert ds. W. A. Zondag dat een christen zich niet mag inlaten met complottheorieën. Zijn visie is kenmerkend voor de oppervlakkige en slecht geïnformeerde manier waarop doorgaans over dit onderwerp wordt gesproken.

Natuurlijk zal een christen zich – indachtig Jesaja 8:12 – goed informeren voor hij aan welke samenzweringstheorie dan ook geloof hecht. Maar er is geen enkele reden om aan te nemen dat regeringen, overheidsinstanties, ngo’s en multinationals altijd transparant zijn in hun bedoelingen. In de praktijk worden er natuurlijk voortdurend complotten gesmeed. Een van mijn favoriete Rembrandts is “De samenzwering van de Batavieren onder Julius Civilis”. De wereldgeschiedenis hangt aan elkaar van de samenzweringen. Zonder complotten geen moord op Caesar door Brutus, geen aanslag op Hitler door Stauffenberg.

CIP+ logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot CIP.nl

Start je gratis maand Inloggen

Henk-Jan Prosman
- Ik ervaar groeiend ongemak met de opstelling van Kees van der Staaij
- Politiegeweld in Nederland heeft ingrijpende gevolgen
- Wat dominee Henk-Jan Prosman mist tijdens deze coronacrisis
- Is het 'Baudet-evangelie' echt zo schadelijk als CGK-predikant ons wil doen geloven?
- Waarom dominee Henk-Jan Prosman bezorgd is over opzichtig anti-racisme
Meer over Henk-Jan Prosman »

Reacties

J
Henk-Jan Prosman heeft helemaal gelijk. Goed artikel. Luister inderdaad naar van Wolferen op café Weltschmerz. Laten we niet naïef zijn.
J
Ik zou me maar eens meer verdiepen in de Bill Gatesfoundation, daar is veel meer over te zeggen.Over overbevolking etc....Op het internet te vinden hoor

C
Ik denk dat het verstandiger is om eens te onderzoeken wat de bedoelingen van Bill Gates (Microsoft...!) zijn, in plaats van mensen die bezorgd zijn over de plannen van bovengenoemd persoon weg te zetten als complotdenkers. Kijk eens wat Bill Gates in India heeft aangericht. Doe eens onderzoek, en haal de oogkleppen weg. Merk op in wat voor tijd we leven, en wat satan wereldwijd van plan is.
Toon meer reacties (20)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen